Как ще се отрази Брекзит на туризма у нас? (видео)

  • 19 януари 2019 10:10

  • 1411
  • 0
Как ще се отрази Брекзит на туризма у нас? (видео)
© Pixabay

Над 3,5 милиарда са приходите от туризъм у нас в периода януари - ноември 2018 година. Отчетеният ръст е 6,6 процента, показват данните на БНБ и Министерството на туризма. Как обаче ще се отрази Брекзит на бранша - това е един от многото въпроси, пред които се изправя бизнесът в Европа през последните месеци. Британците са сред най-пътуващите нации и формират значителна част от гостите в много европейски курорти, включително и тези по нашето Черноморие.

"България вече печели от Брекзит" - е заглавие, което от няколко дни се върти в социалните мрежи. Цитатът е от статия в английски вестник , която нарежда страната ни сред 20-те най-перспективни туристически дестинации през 2019-а година. Българските специалисти в областта обаче са доста по-предпазливи, отделяйки прогнозите от реалностите с днешна дата.

„Това е една прогноза на АПТА - Асоциацията на британските туроператори. Наредили са ни сред водещите дестинации, заради курса на лирата. Ако в края на 2015 година една лира се разменяше за 1 евро и 40 евроцента, към момента тя се разменя за 1 евро и 13 евроцента - това обезценяване естествено, че влияе на британците, една част от тях се въздържат от пътувания в чужбина, друга част, които продължават да запазват интереса към дестинациите, търсят изгодни дестинации“, заяви пред БНТ проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Нещо повече - ранните записвания в началото на годината показват спад в интереса към летни почивки в България.

„Нещата изглеждат така - ако миналата година на нашето Черноморие сме обслужили около 2 милиона и 300 хиляди туристи, които са нощували и към 15 януари 2018-а сме имали записани към 700 хиляди от тях, тази година към същата дата, записаните са към 600 хиляди“, каза проф. Маринов.

На Северното Черноморие, където са семейните комплекси, британските туристи са сравнително малко и не формират решаващ дял от приходите. Южните курорти, особено Слънчев бряг, са предпочитани за парти туризъм от младите англичани и там очакват ръст в туристическия поток от острова. Един от показателите са 9-те нови дестинации, които британска нискотарифна авиокомпания ще обслужва от летище Бургас.

„Нито една компания не пуска директни линии преди да е направила сериозни проучвания. В момента е изключително изгодна на английските туристи България, тъй като ние сме с едни от най-ниските цени в Европа, докато Испания се оказва доста по-скъпа. По данни на хотелиерите ръстът засега, в ранните записвания, е около 20“, каза пред БНТ Георги Николчев, председател на Българската асоциация на собствениците в туризма.

Независимо че избягват да правят твърде ранни прогнози за предстоящия летен сезон, специалистите са единодушни в едно - и тази година системата ол инклузив няма да има конкуренция не само в нашите курорти.

За местния туристически бизнес в момента голямото предизвикателство е да отговори на усложнената международна обстановка и повишената конкуренция с едновременно качествен и евтин продукт при продължаващия недостиг на квалифицирани кадри в бранша.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини