Имат ли почва круизният и гастрономическият туризъм у нас?

  • 16 ноември 2018 17:56

  • 884
  • 3
Имат ли почва круизният и гастрономическият туризъм у нас?
©

Развитието на круизния и гастрономическия туризъм е от съществено значение за диверсифицирането на туризма в Черноморския регион.

Това бе сред темите на разговор между министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard и генералния секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) Майкъл Христидес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Двустранната среща се състоя в рамките на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, който вчера и днес се провежда в София и е организиран от Световната организация по туризъм към ООН.

Министър Ангелкова и генералният секретар Христидес изразиха удовлетворение, че България, Турция и Русия ще работят съвместно по реализиране на проект за популяризиране на гастрономическия туризъм в региона на Черно море. Първият етап на проекта е събиране на статистическа информация, в която да бъдат представени между 250 и 300 характерни ястия от държавите от Черноморския регион. Втората фаза е организиране на Дни на гастрономията в четири европейски столици на държави членки на ОЧИС.

Ще бъдат организирани специфични събития в областта на гастрономическия туризъм.

Г-н Христидес информира, че през 2019 г. ОЧИС ще участва в мащабна инициатива за популяризиране на круизния туризъм в Черно море. Възраждането на круизния туризъм в Черно море е един от основните приоритети на ОЧИС.

Двете страни обсъдиха и реализацията на проект в областта на филмовия туризъм. Гърция е координатор на проекта, а България ще бъде един от основните партньори. Страната ни разполага с много опит в този туристически подсектор и е предпочитана дестинация, защото е популярна с реализирането на мащабни филмови продукции.

Министър Ангелкова обсъди с Христидес иновациите в областта на туризма. Коментирана бе възможността за създаване на „Награди за най-добри „start up” компании в областта туризма в региона на ОЧИС”. Концепция на проекта ще бъде изготвена съвместно от Постоянния секретариат на ОЧИС и мрежа от университети от държавите членки на организацията, които впоследствие ще бъдат включени в журито на наградите.

Планира се инициативата да стартира през 2019 г.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
884 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.16 | 18:29

1

смешния терминал във варна не може да обслужва дори малки кораби с 400 пасажера, комунистически отрпки доживот....водих група и се срамувах как се суетят шлякани лелки и връзкарчета....да не говорим за трансферите от грозния район на соц-морската гара,,,,

2018.11.17 | 09:27

2

Най-голяма почва има секс туризма към нас.

Жан Габен

2018.11.26 | 12:16

3

Българската кухня се харесва на много чуждестранни туристи. Този вид туризъм обаче изисква много работа. Министерството на туризма следва да покани представители на туристически агенции и специализирани туроператори, които да посетят наши ресторанти и други заведения, които да по-късно да се включат в пътуванията.

Добави коментар

Водещи новини