Как се ходи с инвалидна количка на плаж

  • 22 август 2018 09:00

  • 2055
  • 1
Как се ходи с инвалидна количка на плаж
© Кадър Нова телевизия

Майка и 16-годишната й дъщеря обикаляли два дни плажните ивици в Равда и „Слънчев бряг”, за да открият пътека и обособено място за хора с увреждания, разказа репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия.

Въпреки табелите, сочещи, че плажовете са достъпни за всички, двете не открили начин да стигнат до морето.

Красимира Димитрова и дъщеря й Виолета, която от години е в инвалидна количка, пристигнали за няколко дни в „Слънчев бряг” с надеждата, че там ще открият удобен за почивка плаж, така, както беше обявено в началото на сезона от Министерството на туризма. След дълго обикаляне видели знак, посочващ пътека за хора с увреждания към Централния плаж. Още в началото на алеята обаче възникнал проблем – имало високо стъпало. Красимира и Виолета го преодолели, но надеждата им да стигнат до водата угаснала. Пътеката свършва на 40 метра от водата.

Управителят на заведението, пред което свършва пътеката за инвалидни колички, обясни пред камерата на Нова телевизия, че има специална зона с чадъри и шезлонги за хора с увреждания. Любомир Стефанов обаче не успя да каже как хората с увреждания ще стигнат до морето, след като пътеката не стига до брега. Вариантът бил Виолета да бъде занесена от спасители до водата.

За да няма такива ситуации и следващото лято, в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат заложени промени. Една от тях ще бъде да се уточни какво е „достъпна среда” за хора с увреждания на морския бряг. В Закона щели да бъдат заложени и глоби за стопаните на плажни ивици, които не осигуряват достъп за хората с увреждания.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2055 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.08.22 | 09:44

1
Осигурете най-напред достъп до важни обществени сгради и болници достъп на хора в инвалидни колички до тях! Знаете ли че в една голяма, нова болница в София нямаше тоалетна с достатъчно широка врата, за да мине инвалидна количка през нея?!!! Наложи се на човека да му предоставят леген в коридора да се изпикае! Вие за плажовете ми пишете!

Добави коментар

Водещи новини