През това лято започва разделно събиране на боклука по плажовете (снимки)

  • 14 май 2018 14:06

  • 1115
  • 0
През това лято започва разделно събиране на боклука по плажовете (снимки)
© Булфото

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, каза днес във Варна министърът на околната среда Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Заедно с вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и министъра на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018.

Екоминистърът уточни, че през настоящото лято разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но през следващата година ще стане задължително. Причината за прилагането на тази стъпка е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно, обясни Димов. По думите му само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

Водата по родното Черноморие вече е чиста, допълни министър Ангелкова. По думите й 13 плажа тази година са със Син флаг.

Единствената проблемна ивица остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро състояние. Ангелкова допълни, че в началото на юни здравните инспекции отново ще проверят чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът каза още, че през това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат санкционирани.

Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите, допълниха министрите. Ангелкова уточни, че в законодателството има пропуски и не са предвидени санкции за тези, които замърсяват или рушат дюни.

Вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 посочи, че няма промени в закона и от 23 до 7 часа трябва да се пази тишина. Той допълни, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава. Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите, обобщи Симеонов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1115 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини