Димитър Маргаритов: Цената на продавания алкохол не е определяща за това дали той е качествен

  • 08 юли 2017 08:27

  • 4024
  • 1
Димитър Маргаритов: Цената на продавания алкохол не е определяща за това дали той е качествен
©

Съзнанието на търговците и засиленият контрол са единствените неща, които могат да дадат по-голяма гаранция, че няма да се натъкнем на фалшив алкохол. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„От началото на юли сме взели около 25 проби и продължаваме. Миналата година бяха над 30. В 4 случая от тези 30 имаше проблем“, съобщи Маргаритов.

Според него едната група проблеми при алкохола, който се продава, е свързана с разреждане, в 2 от тези 4 проблемни случая е било установено, че е имало разреден алкохол. По думите му другите проблеми са били свързани с несъответствия, които по-скоро се срещат още при производителя.

„В единия случай беше обявена напитка водка. Според закона има минимални изисквания като физико-химичния състав и алкохолни градуси, на които тази напитка трябва да отговаря. Но още при производителя тя не изпълняваше тези изисквания, което също би могло да се квалифицира като нелоялна търговска практика“, коментира Маргаритов.

По думите му през миналата година не е установена продажба на опасен за живота и здравето на хората алкохол. „Надявам се наистина да не се стига до такива случаи. Разбира се, когато алкохолът е опасен, веднага се изтегля от пазара със заповед“, посочи той.

Маргаритов съобщи, че през 2015 г. е имало случай, при който КЗП и „Икономическа полиция“ са открили огромни количества туби наливен алкохол в кофи за смет. „Координацията между институциите е важна, защото без митниците, без „Икономическа полиция„ трудно бихме се справили“, посочи Маргаритов.

Според него цената на продавания алкохол не е определяща за това дали той е качествен. „Тук съзнанието на самите търговци и засиленият контрол са единствените неща, които биха могли да дадат по-голяма гаранция, че няма да се натъкнем на фалшив алкохол“, каза той. „Умерената употреба би могла да предпази хората, дори в случаите, в които са се натъкнали на алкохол, който не съответства на изискванията“, добави Маргаритов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.09 | 17:59

1
паразити...

Добави коментар

Водещи новини