Вижте защо това място е необикновено! (снимки)

  • 25 април 2017 11:23

  • 23788
  • 5
Вижте защо това място е необикновено! (снимки)
© bov.bg

Съвсем близo от София се разкрива една необикновена природа. Сърцето заиграва в момента, в който слезете от влака и стъпите на перона. Веднага ще усетите вдъхновените на това място. Две села са се сгушили в полите на Стара планина и разкриват красотата на нашата родина - селата Бов и Заселе.

Ако се чудите какво да правите през уикенда, не влизайте в мола, за да си убиете времето, а се качете на влака и пътувайте през Искърското дефиле. Пътят ще ви отнеме около час. Целта на разходката пък е - водопадът Скакля, под който минава Вазовата екопътека.

Още от гарата пред вас се разкрива невероятна гледка. Маршрутът е много приятен – има поставени ограждения и стълбите са в добро състояние. По табелите ще се ориентите откъде да минете, като до горе ще се изкачвате приблизително два часа. Песен на птички, много зеленина и ентусиазирани хора ще съпътстват разходката ви до водопада Скакля. Нужно е само да споменем, че това е било едно от любимите места на Патриарха на Българската литература Иван Вазов. В много от творбите си той разказва за красотата на тази част от България. Може би най-известната от тях е разказът „Дядо Йоцо гледа“. Героят на Вазов е седнал на Злия камък – скала, близо до водопада, когато чува писъка на влака и „проглежда“ за Новата България.

„Пътниците, изправени на прозорците на вагоните да гледат живописните завои на пролома съгледваха учудени на един рът отсреща, че стои един човек и им маха с шапка. Това беше дядо Йоцо. Той поздравяваше по тоя начин нова България. Съселяните му привикнаха да го виждат всеки ден на скалата и си казваха ухилено: - Дядо Йоцо гледа...“.

Разходката по Вазовата екопътека е идеален повод да се върнете назад във времето и да си спомните за онази, старата България. Ако имате време, може да разговаряте и с местните хора, които със сигурност обичат своя герой Дядо Йоцо. Днес ни се струва демоде да пътуваме с влак, а тогава е било истинско предизвикателство и лукс. След Освобождението пред страната ни се разкриват нови възможности, за които са научавали хората от този край. Стъпвайки тук, сигурно ще ви направи впечатление, че районът е обезлюден. Но в топло време мястото се оживява, а много често по екопътеката се изкачват и чужденци.

Снимки Novini.bg

Вазовата екопътека е официално открита на 29.04. 2007 г. Има данни, че популярността й като туристическа дестинация нараства. Има добре изградена инфраструктура, както и нощно осветление. Така дори и през нощта може да се полюбувате на водопада Скакля, който е втори по големина у нас. Пешеходният маршрут преминава през Лесопарк "Искърско дефиле" и Понор планина, която е включена в “Натура 2000”.

Интересна е и историята на село Бов и село Заселе. През 1206г., след смъртта на Балдуин Фландърски, плененият френски рицар Сен дьо Бьов бил заселен от цар Калоян в пределите на Искърското дефиле, където издигнал крепост. Траките пък са били първите заселници в село Заселе.  Свидетелство за това са пет малки Тракийски могили. В северната част на селото има останки от съществувало някога старо селище, от което местността там и сега се нарича „Градището”.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
23788 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.05.04 | 15:24

4
Все повече ще има обезлюдени райски кътчета в България за жалост !Скоро самата България ще заприлича на Рай без хора !
Право думаш

2017.06.14 | 13:47

5
...За да заприлича на Рай - трябва да е без хора... виждаме се и знаем какви сме - рушим , цапаме, унищожаваме и повреждаме всичко до което се докоснем , само 'екстри' и шарении са ни ценни - природата , живота - не ценим , даже ги ненавиждаме ...
Веселин Василев

2017.05.04 | 15:24

3
Защо го показвате.Сега ще се намерят гадини, които ще му "разкатаят фамилията" на това чудно местенце.
Веселин Василев

2017.05.04 | 14:55

2
И защо показвате тази полуразрушена къща.Това ли е райското място.
Мила родино, ти си земен рай…

2017.05.03 | 16:23

1
В България има много чудни необикновени места – райски кътчета. Самата България е земен рай. Превърнат в Задунайска губерния в ЕС, където ген. Решетников си пасе троянските коне от ГЕРБ и БСП с ездачи Борисов и Нинова…

Добави коментар

Водещи новини