Тодор Чобанов: Столицата запазва ръст на туризма с 10% годишно

  • 19 декември 2015 14:07

  • 1391
  • 2
Тодор Чобанов: Столицата запазва ръст на туризма с 10% годишно
© Булфото/Архив

През изминалата година София запази положителния тренд в сферата на туризма със среден годишен ръст около 10%. Това каза д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2016 година“, който се провежда в Банско.

Чобанов уточни, че данните са към края на месец ноември и не са окончателни. „Трендът е възходящ и през следващите няколко години този тренд ще се запази, а може би ще се и увеличи“, каза той, цитиран от „Фокус”. „Ще продължим да работим за развиване и развитие на нашите туристически-информационни центрове и да разкриваме нови обекти“, добави д-р Чобанов.

„По официални данни от края на октомври 2015 г. в сравнение със същия период от 2014 г. е отчетен 10,2% ръст на броя на регистрираните гости на града. При чужденците има ръст над 9% и ръст над 11% при българите, но е съвсем възможно общият ръст да бъде над 11% във всички категории“, уточни той. По думите му, реализираните нощувки са за над 1,5 млн. и има 12% увеличение на приходите от туристическия данък.

„През 2016 г. ще продължим усилията си за създаване на нови туристически-информационни центрове, подготвяме няколко проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия град с Ниш, като ще разработваме общи маршрути и атракции. Надяваме се и безаварийно държавата да ни върне Ларгото“, каза д-р Чобанов.

За опазването на археологическото наследство през следващата година ще работят няколко експедиции, които са изключително важни и интересни, заяви още  зам.-кмет на Столична община.

„Експедицията на площад „Св. Неделя” ще продължи своята работа, продължава и проучването на голямата антична сграда с представителен характер, която започва от входа на подлеза към църквата „ Св. Петка” и завършва от другата страна на „Св. Неделя”. В нейните основи беше открито съкровище с около 3000 римски сребърни монети”, посочи Чобанов и уточни, че тази сграда е основна цел на бъдещото площадно решение. „Бихме искали да поканим да се включат някой от най-известните имена в света, защото това би добавило една особена стойност на новото площадно решение.

Средствата вече са осигурени в рамките на делегирания план”, каза заместник- кметът д-р Тодор Чобанов.

„Друга експедиция, която ще продължи своята работа е на неолитното селище в Слатина. Там в момента пишем проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, който ще включва създаване на парково пространство с експониране на неолитно жилище и малък детски център за ателиета, където ще се експериментира с неолитния начин на живот и технологии.”, добави още Чобанов.

„Предстои да работим по консервацията и реставрацията на късно античния комплекс в манастира „Мария Магдалена” в град Бухово. Имаме готов работен проект. Чрез щадящи способи ще се реставрира около 40 метровата базилика. Ще работим за това манастирът да се превърне във важен туристически обект”, посочи заместник-кметът.

„Много важно е, че получихме финансиране и изпълняваме два проекта по Норвежката програма. Обектите, по които работим са западната порта на античния град, която ще бъде градинка с експонирана археологическа структура и малка сцена за културни събития. Работим и по сеизмично укрепване на храма „Св. София”, както и по Триъгълната кула, която всъщност е северната порта на града”, каза той и допълни, че всички тези обекти, една или друга степен, ще бъдат приключени през 2016 година. „Ще приемем Ларгото от държавата някъде през март или април, когато се извършат необходимите процедури”, изясни д-р Тодор Чобанов и допълни, че СО ще бъде един добър и отговорен стопанин на обекта.”

„Убеден съм, че Ларгото ще бъде водещ туристически обект на нашия град. Ние ще направим всичко възможно да посрещаме и изпращаме успешно групите, обучаваме екскурзоводи и ще има услуги на няколко езика.”, каза още заместник- кметът на СО.

Последвайте канала на

1391 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.12.25 | 22:28

2
Има ръст само на селяни и бежанци на чужденеца не му дреме за столица от третият свят!
гошо

2015.12.19 | 17:45

1
София е тумор върху България.

Добави коментар

Водещи новини