Постоянна комисия проверява сигурността в училища и детски градини в София

  • 07 декември 2015 16:37

  • 1119
  • 0
Постоянна комисия проверява сигурността в училища и детски градини в София
© Gettyimages/Gulliver

Комисия с участието на Столичната община, СДВР, Министерството на образованието и науката и районните администрации ще започне системни проверки на охраната и сигурността в столичните училища и детски градини, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

За това са се разбрали на работна среща днес кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева, директорът на СДВР Младен Маринов, началникът на Столичния регионален инспекторат по образованието Евгения Вълкова, зам.- кметът Тодор Чобанов и Иван Илиев, председател на комисията по "Сигурност" към Столичния общински съвет.

"Сигурността на децата и охраната на общинските училища и детски градини е сред най-важните ни задачи. Засилването на контрола е водещо в работата на всички институции", е казала Фандъкова. Пряка отговорност в тази посока имат директорите и районните кметове, които следят дейността на фирмите, посочват от общината.

Фандъкова е поискала от СДВР и засилване на охраната на зоните около училищата. Столичната община изгражда видеонаблюдение в периметъра на дворовете и прилежащите площи.

Старши комисар Младен Маринов е поел ангажимент СДВР да се включи в разработката на методически указания, обучения и тестове за проверка на дейността на фирмите, охраняващи детските градини и училищата.

В рамките на съвместна проверка на СДВР и Столичната община за дейността на охранителни фирми до момента са проверени 45 училища и детски градини в районите "Слатина", "Лозенец" и "Витоша".

Направени са били препоръки за воденето на регистъра за посетители, контролирането на аварийните изходи, редът за допускане на автомобили в дворовете на училищата и недопускане спирането на МПС пред аварийните изходи. Експертите са препоръчали още монтиране на паник бутони за бърза реакция, осигуряване на достъп до аварийните изходи.

Дирекцията "Сигурност" ще организира работна среща с представители на фирмите, които охраняват учебните и детските заведения, на която да се дадат конкретни писмени указания. Кметовете на райони имат задачата да следят за стриктното изпълнение на договорите за охрана и съвместно с дирекция "Сигурност" да организират проверки за състоянието на охраната и мерките за сигурност на учебните и детските заведения.

Последвайте канала на

1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини