Пловдив е на първо място в страната по културен туризъм

  • 23 октомври 2015 14:32

  • 1697
  • 0
Пловдив е на първо място в страната по културен туризъм
© Булфото

Пловдив е на първо място в страната по брой туристи с цел култура, съобщиха от пресцентъра на общината.

Повече от три пъти са се увеличили посетителите на града с цел културен туризъм, сочи изследване на екип от учени на ПУ "Паисий Хилендарси", предаде БТА. Данните на НСИ обхващат последните 3 години и показват покачване от 9 на сто през 2013 г. и до 34 процента за тази година при българските туристи, което е с 10 на сто над Европейските нива. Само за първите 8 месеца на 2015 година ръстът на туристите вече е над 6 процента, на фона на общия спад на туристическия поток в страната.

Значим дял от бюджета си общината заделя в подкрепа на туристическия сектор, с тенденция за увеличение. Като инвестициите са както в инфраструктура, така и в маркетингови и рекламни кампании в страната и Европа, уточниха от общинския пресцентър. Разходите за култура в бюджета на община Пловдив нарастват от 4 процента през 2013 до 6.8 през следващата година. Най-голямата част от тези средства се отделят за създаване на събития, включени в културния календар на града. Само за тази година общината е финансирала над 100 културни събития с национално и международно значение, които привличат нова публика и подпомагат популяризирането на града.

От общината очакват през 2019-та, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, градът да бъде посетен от рекорден брой чуждестранни туристи, които да надхвърлят 3 млн. души.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини