Археологическите обекти са добра перспектива за туристически инициативи

  • 21 октомври 2015 07:47

  • 1503
  • 0
Археологическите обекти са добра перспектива за туристически инициативи
© Булфото

Откритите археологически обекти, които се намират на Авренското плато, дават възможност за създаването на екопътека или туристически маршрут, коментира ръководителят на археологическия екип Петър Лещаков от Националния археологически институт към БАН, цитиран от БТА.

Туристическият интерес е важен за различни проекти на малкия бизнес, който ще има възможност да се развива. Природата тук е невероятна, панорамата открива неповторима гледка, а една добра реклама би заинтригувала летуващите по крайбрежието. Още повече, че община Аврен има излаз на морето, а и Варна е наблизо. Има туристи, за които, заедно с останалите обекти в Провадия и Суворово, поне в летния сезон, тези маршрути биха представлявали приключение. Тази перспектива е и шанс за живота в Аврен, посочи още Лещаков.

Вече втора година археолози проучват откритото праисторическо селище Аврен-Бобата. В света няма друго укрепено с каменна стена селище и във вътрешността на укреплението, къщи, които могат да се копаят.  Запазените части от стената и на опожарено жилище се отнасят към средата на пето хилядолетие пр. Хр. (преди 6500 г.), което говори за култура съществувала едновременно с "културата Варна", известна с находките от Варненския халколитен некропол.

Усилието на археолозите е да проучат и реконструират на място древния, организиран живот на обитателите, които вероятно са дали началото на европейската цивилизация. За разкритията до момента пред БТА разказват ръководителят на разкопките Петър Лещаков от Националния археологически институт към БАН и доц. Мария Иванова от Хайделбергския университет.

Последвайте канала на

1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини