Чуждите туристи през лятото намалели с 10%

  • 04 септември 2014 20:00

  • 1186
  • 0
Чуждите туристи през лятото намалели с 10%
©

10% спад в броя на чуждестранните туристи у нас през лятото отчита Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Намалял е и броят на българите в родните курорти.

Само преди ден служебният министър на икономиката Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия заяви, че ръстът на чуждестранните туристи у нас за първите 7 месеца на т.г. е 6,7%. “Не знам откъде са му данните на министъра, но те не са точни”, коментира лаконично Байко Байков, председател на АБТТА. Той допълни, че за сметка на големия спад у нас, българите, избрали да почиват в чужбина са били с около 20% повече спрямо лятото на м.г. А към някои дестинации като Гърция и Македония ръстът надхвърля 30%. “Македонците водят точна статистика, защото взимат данните от граничните си служби”, допълни Байков, цитиран от Труд. Според бранша причините за драстичния спад на чуждите туристи са слабият летен сезон и липсата на държавно подпомагане. Голям проблем е и високата престъпност по морето. “В Слънчев бряг побоите и обирите са нараснали двойно и тройно. Партньорите ни от Холандия предупредиха, че заради това може да спрат програмата за България”, каза Калин Драганов от АБТТА.

На 26 ноември в София ще се проведе и първият туристически форум за страните в Балканския регион. Инициативата идва от туристическия бизнес в лицето на членове на АБТТА, които учредиха консорциум Go2Balkans. Основната цел е да се привлече интереса на туроператори от цял свят към предлаганите туристически услуги в България и другите държави на Балканите – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Черна Гора и Хърватия. Първият туристически В2В форум Go2Balkans ще се проведе на 26 ноември 2014 в Интер Експо Център - София под мотото „Балканите – природа, история, култура“. Бъдещето е в комбинираните пакети, които включват поне 2-3 държави. Затова на форума ще бъдат представени възможностите за общ туристически продукт на Балканските държави, обясниха инициаторите на форума.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини