Хотелиери от Слънчев бряг искат самостоятелно министерство на туризма

  • 19 септември 2011 16:22

  • 1211
  • 0
Хотелиери от Слънчев бряг искат самостоятелно министерство на туризма
© Булфото

Хотелиери от к.к "Слънчев бряг" предлагат да бъде  обособено самостоятелно министерство на туризма и да се създаде  гаранционен фонд, който да спасява икономическите интереси на  участници в туристически спор.

Те обявиха това на среща в курортния комплекс между представители на СНЦ "Съюз на собствениците"- Слънчев бряг и народните представители от Коалиция за Българи" Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и Пенко Атанасов.

Представителите на туристическия бранш смятат, че създаването на отделно министерство на туризма ще улесни работата по координацията между бизнеса, държавата и общините. Те отбелязаха, че в голяма част от държавите по света има гаранционни фондове за защита на икономическите интереси на гражданите.

Не може отрасъл, който генерира години наред 12-14 процента от брутния вътрешен продукт, да няма отделно ведомство, коментира хотелиерът Георги Николчев. На срещата бе даден пример със съседните Гърция и Турция, където след създаването на самостоятелни министерства на туризма ситуацията в индустрията вече години е в процес на възход.

Във водените досега разговори със заместник-ресорния министър по проблемите на бранша в "Слънчев бряг" и туризма като цяло въпросите остават висящи, казаха хотелиери. Общото мнение е, че туризмът е на автопилот - без самостоятелно министерство, без стратегия, без приоритети, без реклама зад граница, казаха хотелиерите. Числата иначе говорят за добра година, добър ръст на чужди туристи, но проблемите се увеличават, трудно се работи, каза Йовчо Йовчев, собственик на хотел в курорта.

Според представителите на бранша междуфирмения скандал, който блокира близо 900 чужди туристи на Летище-Бургас в момента е сред най-петнящите имиджа на българския туризъм явление. От Съюза на собствениците смятат, че трябва да се намери механизъм, който да възпрепятства такива ситуации, да се намерят начини за решаване на проблема с разплащанията и задлъжнялостта на туроператорските фирми и към хотелиери. Трябва да се намерят възможности за законодателно решение за туроператорските фирми да получат лиценз, ако имат гаранционен депозит, размерът на който да зависи от видовете дейности, които извършват, призоваха от бранша.

Хотелиерите поставиха проблемите в к.к. "Слънчев бряг" - собствеността на инфраструктурата и нейното стопанисване, изграждането на пътя Бургас - Слънчев бряг, липсата на пречиствателна станция, водопречиствателна станция и водоснабдителна мрежа, невъзможността за адресна регистрация на постоянно живущите в курортния комплекс.

Изключително важно е да започне изграждането и разширението на пътя Бургас - Слънчев бряг, който през летните месеци е крайно натоварен, заявиха хотелиерите. Според тях срамно е чужди пътници да пристигат с полет от родината си за час и 40 минути и отново толкова да пътуват от летището до курорта заради лошата пътна инфраструктура и задръстванията по това трасе. Докато дойдат до рецепцията на хотела туристите са крайно изнервени, коментира хотелиерът Вълчо Вълчев.

Безспорно е, че трябва да има самостоятелен държавен орган, който да отговаря за туризма, каза депутатът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Народните представители от КБ заявиха желание да помогнат за разрешаване на проблемите в курорта чрез парламентарни въпроси и законодателни предложения.

Те посочиха, че питане ще бъде отправено и за повишаването на таксите за електроползване, за което хотелиерите също се оплакаха, както и за неразрешения вече години проблем с разширението на пътя от летището до курортния комплекс.

Последвайте канала на

БТА
1211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини