МВнР иска да не се глобяват блокираните руски туристи с изтекли визи

  • 13 септември 2011 13:28

  • 843
  • 0
МВнР иска да не се глобяват блокираните руски туристи с изтекли визи
©

Взети са мерки за изтеклите визи на блокираните у нас руски туристи, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

МВнР е помолило за удължаване на визите на онези руснаци, които не можаха да си тръгнат навреме заради спора между "България Ер" и "Алма тур" и туристическите им визи вече са изтекли, предаде БНР.

"Изпратихме писмо с молба Гранична полиция да не глобява и едностранно да удължава визите на онези руски туристи, които са просрочили престоя си в България не по своя вина, а в резултат от този спор. Представител на руското правителство, ако не се лъжа заместник-министър на туризма, пристигна в България преди няколко дни. Руската страна в никакъв случай не изразява укор или обвинение по отношение на българското правителство. Разбирането е общо, че става дума за търговски спор", заяви Чернева.

Говорителят потвърди, че правителството все още очаква другата седмица министрите от Евросъюза да одобрят приемането ни в Шенген. Ако това не стане, България се надява решение да има не по-късно от края на тази година.

"Наистина на 22 септември на срещата на вътрешните министри е възможно да се стигне до решение по отношение на кандидатурата на България и Румъния в Шенген. Казвам „възможно е”, защото решенията на тези съвети се взимат с консенсус. Така или иначе отлагането, ако се стигне до такова, няма да става дума за месеци, ще става дума по-скоро за дни и за седмици", каза още Весела Чернева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини