Италия преразглежда правилата за корпоративно управление след натиск от инвеститорите

  • 11 септември 2024 14:00

  • 150
  • 0
Италия преразглежда правилата за корпоративно управление след натиск от инвеститорите
© pixabay

Италия е готова да преразгледа новите правила за корпоративно управление, които бяха приети нееднозначно, след все по-голям натиск от институционални инвеститори, писа в. "Файненшъл таймс". Те призоваха правителството на Джорджа Мелони да преосмисли някои части от закона за капиталовите пазари.

Заместник-министърът на финансите Федерико Френи каза пред финансовото издание, че италианското правителство ще обмисли промени в корпоративните закони, след като новите правила бяха подложени на ожесточени критики от Международната мрежа за корпоративно управление (ICGN), група от глобални инвеститори, управляващи активи на стойност 77 трилиона долара.

Корпоративната организация е предупредила в неотдавнашно писмо, че е трудно да се разбере как ще работи новата система за назначаване на корпоративни бордове и е попитала как чуждестранните инвеститори ще могат да участват на заседания на акционерите при затворени врати.

Новите правила подкопават конкурентността на италианските пазари и намаляват привлекателността им за институционални инвеститори, пише в писмото.

Френи подчертава пред "Файненшъл таймс", че повдигнатите от Международната мрежа за корпоративно управление и други инвеститори въпроси ще бъдат взети под внимание от комисията, изготвяща нови правила за финансовите пазари. 

Това всеобхватно законодателство, известно като ТUV (текст за разпоредбите в областта на финансовото посредничество - бел.ред.) понастоящем се актуализира и всички промени в корпоративното управление могат да бъдат включени в него. 

Новият закон за финансовите пазари е възможност, която не можем да пропуснем, за да уредим проблематични аспекти от регулирането на капиталовите пазари, добави той. 

Инфлацията в Италия бележи лек спад през август
Новият набор от правила за капиталовите пазари, одобрен през март, който следва насоките на правителството на Марио Драги от 2022 г., целят да ги направят по-привлекателни и да предотвратят делиствания на Миланската фондова борса.

След като комисията изготви новия закон, ще има парламентарен процес, в рамките на който всички акционери ще бъдат изслушани, за да бъде намерено най-доброто решение за развитието на италианския финансов пазар, заяви Френи.

Последвайте канала на

Калина Христова
150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини