"Интел" освобождава 15 на сто от служителите си

  • 02 август 2024 12:18

  • 234
  • 1
"Интел" освобождава 15 на сто от служителите си
© gettyimages

"Интел" (Intel), който изостава от конкурентите си в сектора на чиповете за изкуствен интелект, обяви мащабен план за намаляване на разходите си с 10 милиарда долара, което включва освобождаване на над 15 на сто от персонала си до края на годината, предаде Франс прес.

Американският гигант  в производството на полупроводници имаше около 125 000 служители до края на 2023 г., което означава, че около 18 000 служители ще загубят работата си.

Компанията е осъществила оборот от 12,8 милиарда долара през второто тримесечие, по-малко от очакваното от анализаторите, и е регистрирала спад с 1 на сто на годишна основа.

"Интел" има нетна загуба от 1,6 милиарда долара спрямо чиста печалба от 1,5 милиарда долара преди година.

Производителят на чипове обяви също, че няма да изплаща дивиденти до края на годината.

Акциите на "Интел" поевтиняха с 20 на сто в електронния обмен след затварянето на Нюйоркската борса.

"Финансовите ни резултати през второто тримесечие са разочароващи, въпреки че предприехме ключови стъпки по отношение на технологиите", заяви шефът на "Интел" Пат Гелзингър, цитиран в комюникето.

"Водафон" в Германия предприема съкращения в опит да спести 400 милиона евро

Подпомогнат от лобистките усилия на Гелзингър, "Интел" се превърна в най-големия бенефициент на Закона за чиповете и науката от 2022 г., който администрацията на президента Джо Байдън успя да прокара през Конгреса на фона на опасенията след пандемията, че загубата на достъп до произведени в Азия чипове може да потопи американската икономика в рецесия, припомня Асошиейтед прес.

През март Байдън приветства споразумението за предоставянето на "Интел" на до 8,5 милиарда долара пряко финансиране и заеми на стойност 11 милиарда долара за заводи за чипове в страната. Междувременно Гелзингър заяви, че законът е най-важният за промишлеността от Втората световна война. 

През септември 2022 г. Байдън похвали "Интел" като създател на работни места заради плановете за отварянето на нов завод в Кълъмбъс, Охайо. Президентът похвали компанията за плановете да "създаде работна сила на бъдещето" с проект 20 милиарда долара, който да генерира 7000 работни места в строителството и 3000 позиции на пълно работно време

Последвайте канала на

Калина Христова
234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ББ

2024.08.02 | 12:25

1
Има места за овчари. Така се търси агнешко в момента.

Добави коментар

Водещи новини