КЗК подхвана проверка на една от големите търговски вериги заради спорни договори

  • 03 юли 2024 16:04

  • 1809
  • 3
КЗК подхвана проверка на една от големите търговски вериги заради спорни договори
© Freepik

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на хранителната верига Billa заради евентуална нелоялна търговска практика, свързана с договорите с доставчици на продукти.

Производството на регулатора е започнало на база предварително проучване във връзка с нарастващите цени на дребно (към крайните потребители) на хранителните продукти в магазинната мрежа в началото на 2023 г. и конкретно в големите търговски вериги, чийто дял на пазара на хранителни продукти е значителен.

Комисията казва, че в медийните публикации, които отразяват това, като причина за увеличението на цените се сочат високите надценки и условията, налагани на доставчиците/производителите от страна на търговските вериги. Затова регулаторът предварително е изискал от производители и доставчици на една от основните групи хранителни продукти – яйца, както и от техни сдружения, информация относно механизма и критериите, по които се сключват договори за доставка на стоки/спогодби за рамкови условия с търговски вериги.

Изискана е и информация относно начина на определяне на доставните цени (цени на едро) в процеса на сключване на договорите с търговските вериги, включително и с „Билла България“. Представени са и действащите в периода ноември 2021 г. до началото на 2023 г. общи търговски условия на големите търговски вериги, отбелязва Economic.bg.

КЗК извършва проверка в офисите на търговци на машини и оборудване за строителство

КЗК прави анализ на събраната информация, касаеща дейността на „Билла“, свързана със сключване на договори и споразумения за рамкови условия с доставчиците/производителите на яйца и установява, че в някои от тях се съдържат клаузи, които може да попадат в обхвата на забраните по глава Седма „б“ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Пример за такива са ограничаването на доставчика по договора да предлага продуктите си на трети лица и заплащане на неустойки в случай на нарушение на това ограничение, поемане за сметка на доставчика на всички разходи за всякакви обезщетения, които купувачът заплаща при рекламация от клиенти и др.

Към настоящия момент БИЛЛА България не е уведомено за решение за образуване на производство за проучване от КЗК срещу дружеството, поради което и не разполагаме с информация за него.

Позицията на компанията 

От „Билла България“ казват, че все още не са уведомени за решение за образуване на производство за проучване от КЗК срещу дружеството, поради което и не разполагат с информация за него. 

Компанията твърди, че „всички договори, общи условия и каквито и да е други документи, уреждащи отношенията на компанията с нейните доставчици и партньори, напълно съответстват на българското законодателство“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1809 3

Коментари 3

Добави коментар
баба гицка

2024.07.03 | 18:44

3
искат да съборят БИЛ, защото им подбива цените на алчните вериги
Ukraina55

2024.07.03 | 18:04

2
Духам само на люляка истински. Обичам го. Това че, циганите от Ловешкия затвор ми пълнят анала със сперма, няма никакво значение.
Емѝ...Nazi SS духам на Люляка-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХ

2024.07.03 | 18:04

1
Духам само на люляка истински. Обичам го. Това че, циганите от Ловешкия затвор ми пълнят анала със сперма, няма никакво значение.

Добави коментар

Водещи новини