Петролът продължава да поскъпва

  • 12 юни 2024 09:39

  • 203
  • 1
Петролът продължава да поскъпва
© Pixabay

Цените на петрола продължиха да се покачват в днешната азиатска търговия, стимулирани от прогнозите на американската енергийна агенция и на ОПЕК за очакван ръст на търсенето на черно злато през следващите месеци, предаде БТА, цитиреайки  Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха с 11 цента или 0,1 на сто до 82,04 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) добавиха 18 цента или 0,2 на сто до 78,10 долара за барел.

Американската енергийна агенция повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г. до 1,10 милиона барела дневно спрямо предходната за търсене от 900 000 барела, а ОПЕК потвърди прогнозата си за относително силен ръст на глобалното търсене заради пътуванията и туризма през втората половина на годината.

Миналата седмица цената на петрола спадна с около 2 на сто, след като групата ОПЕК+ съобщи, че от октомври може да вдигне таваните на добивите. Анализаторите посочиха, че очакванията са повишените обеми да бъдат усвоени лесно от пазарите заради ръста в Китай и други развиващи се икономики.

Американските резерви спаднаха с 2,428 милиона барела през миналата седмица, сочат данни на Американския петролен институт. Данните на петролната агенция ще бъдат обявени по-късно днес.

Пазарите очакват и данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат оповестени следобед, както и решението на УФР за лихвените проценти довечера.

Петролът поскъпва в очакване САЩ да попълнят резервите си

Последвайте канала на

Десислава Станева
203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 10:56

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини