Петролът поскъпва в очакване САЩ да попълнят резервите си

  • 11 юни 2024 09:25

  • 411
  • 1
Петролът поскъпва в очакване САЩ да попълнят резервите си
©

Цените на петрола продължиха да се покачват в днешната азиатска търговия, стимулирани от очакванията САЩ да купуват, за да попълнят стратегическия си резерв, но ръстът все пак беше ограничен от силния долар, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха с 28 цента или 0,3 на сто до 81,91 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) добавиха 31 цента или 0,4 на сто до 78,05 долара за барел.

Петролът поскъпна с около 3 на сто вчера до най-високото си ниво от седмица насам под натиска на очакванията, че с настъпването на лятото търсенето ще се увеличи, а в същото време УФР ще остави без промяна лихвените проценти на срещата си, която започва по-късно днес.

Петролът поскъпна леко

"Пазарите са движени от очаквания за повишено търсене през лятото и от перспективата САЩ да попълнят стратегическите си резерви, ако американският лек петрол остане под 79 долара за барели", посочва Нироюки Кикукава, президент на "Ен Ес трейдинг" (NS Trading), подразделение на "Нисан секюритис" (Nissan Securities). "Тъй като WTI се движи до средните си нива за последните 200 дни, очакваме цените да запазят нивата си".

САЩ могат да ускорят програмата по запълване на стратегическите си резерви, заяви миналата седмица министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм. Тя посочи, че желанието е петрол да се купува на цени от около 79 долара за барел.

Анализатори на "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs) междувременно казаха, че очакват сорт Брент да се покачи до 86 долара за барел през третото тримесечие, тъй като стабилното търсене ще предизвика дефицит на петролните пазари от около 1,3 милиона барела дневно.

Последвайте канала на

Калина Христова
411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 13:14

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини