ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

  • 02 юни 2024 20:09

  • 686
  • 1
ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол
© pixabay

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година,предаде БНР.

Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са близо 6 процента от глобалното търсене. Днешната договорка предвижда по-голямата част от тези ограничения да останат в сила поне до края на 2025 година.

Производителите на петрол са притеснени от слабия икономически растеж на основния вносител - Китай, и ръста на запасите в развитите държави, отбелязва агенцията. За много от страните от ОПЕК+ настоящата цена от близо 80 долара за барел не е достатъчна за балансиране на бюджета.

Петролът на ОПЕК скочи до 84 долара за барел

Петролният картел ще върне само малка част от ограниченото си производство тази година, след като осем членове, включително Саудитска Арабия, Русия, Ирак и Обединените арабски емирства, се съгласиха да започнат да отменят някои така наречени "доброволни" съкращения от октомври 2024 г. - по-рано, отколкото предполагаха някои анализатори на петролните пазари.

Съгласно новото споразумение осемте държави, участващи в тези допълнителни ограничения ще добавят около 750 000 барела на ден към пазара до януари 2025 г., посочва Блумбърг.

Споразумението на ОПЕК+ удължава във времето съкращенията с около 2 милиона барела на ден, които изиграха ключова роля в поддържането на цените на суровия петрол над 80 долара за барел тази година, но трябваше да изтекат в края на юни. Ограниченията ще продължат изцяло през третото тримесечие на 2024 г., след което постепенно ще бъдат премахнати през следващите 12 месеца, според изявление на саудитското министерство на енергетиката, съобщава "Файненшъл таймс".

Тези доброволни съкращения от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници бяха в допълнение към по-ранно споразумение за цялата група, ограничаващо производството на суров петрол на около 39 милиона барела на ден, което да продължи до края на тази година. В изявлението след срещата се казва, че ОПЕК + също така се е съгласил да удължи това споразумение до края на 2025 г.

Членовете на ОПЕК+ прилагат три групи съкращения на доставките, въведени от ноември 2022 г. насам.

Първият набор - намаление за цялата група от 2 милиона барела на ден, което трябва да изтече в края на годината, беше удължено с 12 месеца чрез удължаване на базовите производствени квоти на членовете с още една година. Въпреки това, групата освободи ОАЕ, на които ще бъде разрешено постепенно да увеличи своя базов добив за 2025 г. с 300 хил. барела на ден.

Наборът от доброволни съкращения на производството от девет членки, включително Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ, възлизащи на общо 1,66 млн. барела на ден и изтичащи през декември, също бeше удължен до края на 2025 г.

Третият набор от доброволни съкращения, въведени през януари и приключващи този месец, представляващи 2,2 милиона барела на ден, ще бъде удължен до септември 2024 г. и след това постепенно отменен през следващите 12 месеца, каза министерството на енергетиката на Саудитска Арабия в отделно изявление. Министерството добави, че може да отмени плана, ако динамиката на пазара се промени.

Трите комплекта съкращения означават, че членовете на ОПЕК+ произвеждат почти 6 милиона барела на ден по-малко от комбинирания им капацитет, което представлява около 6% от световното предлагане.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.02 | 22:02

1
И тея гледат да изтръскат джобовете на евратлантиците.

Добави коментар

Водещи новини