Производството на автомобили във Великобритания намалява за втори пореден месец

  • 30 май 2024 11:46

  • 210
  • 0
Производството на автомобили във Великобритания намалява за втори пореден месец
© gettyimages

Производството на автомобили във Великобритания е спаднало за втори пореден месец, тъй като редица производители продължават да настройват поточните линии за нови модели, показват данните, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Британската организация Общност на производителите и търговците на автомобили (SMMT) съобщи, че през април са произведени 61 820 автомобила, което е спад със 7 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Малко над 14 000 автомобила са произведени за Обединеното кралство, което е увеличение от почти 20 на сто, но има 12,7 на сто спад в производството за чуждестранните клиенти до 47 799 броя.

Европейският съюз продължава да поема по-голямата част от износа на автомобили (55,8 на сто), следван от САЩ (15,2 на сто), Китай (5,4 на сто), Турция (4,2 на сто) и Австралия (2,8 на сто).

Доставките за САЩ и Турция се увеличиха  през разглеждания период, като тези за ЕС, Китай и Австралия отбелязаха двуцифрен спад.

България води по ръст на автомобилния пазар в ЕС за първите четири месеца

Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT, посочи, че "още един месец на спад в производството на автомобили в Обединеното кралство се е очаквал, като се има предвид значителната трансформация, която се извършва във фабриките, тъй като производителите се преоборудват, за да произвеждат нови модели". Поддържането на този напредък е от съществено значение и изисква благоприятни индустриални и пазарни условия, допълни той.

Последвайте канала на

Калина Христова
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини