Петролът приключва втора поредна седмица с поскъпване

  • 05 април 2024 10:07

  • 214
  • 1
Петролът приключва втора поредна седмица с поскъпване
© Getty Images

Цените на петрола продължиха да се покачват в днешната азиатска търговия и са напът да затворят втора поредна седмица с растеж, подкрепени от геополитическото напрежение в Европа и Близкия изток, опасенията за доставките, както и от оптимизма, че икономиките "оздравяват" и търсенето се покачва, предаде Ройтерс.

Фючърсите за доставка през юни за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 49 цента или 0,5 на сто до 91,14 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол, се покачиха с 37 цента или 0,4 на сто до 86,96 долара за барел.

Вчера и двата сорта затвориха търговията на най-високото ниво от октомври насам, а през настоящата седмица регистрират с ръст с нови 4 на сто. За растежа принос имат и заплахите на Иран, че ще отмъсти на Израел, след като преди дни при ракетен удар по цел в Дамаск бяха убити няколко високопоставени ирански военни съветници.

Петролът на ОПЕК доближава 90 долара за барел

Цените на петрола ще вървят нагоре в краткосрочен план заради затегнатите доставки и геополитическото напрежение, посочват в бележка анализаторите от Ей Ен Зет (ANZ) Даниъл Хайнс и Сони Кумари. Банката същевременно повиши тримесечната си прогноза за цената на сорта Брент до 95 долара за барел.

Страните от ОПЕК+ решиха по-рано тази седмица да оставят без промяна квотите за добив и обявените от някои страни доброволни намаления на добивите, което също създава напрежение на пазарите.

Продължаващите украински удари по руски рафинерии пък допълнително са намалили руския производствен капацитет с около 15 на сто, според представител на НАТО, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.05 | 12:08

1
Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини