Рекорд в цената на инвестиционното злато

  • 03 април 2024 10:40

  • 467
  • 1
Рекорд в цената на инвестиционното злато
©

Рекорд в цената на инвестиционното злато. Благородният метал достигна исторически връх от над 2260 долара за тройунция. Ако решите да си купите инвестиционно злато, то трябва да приготвите между 150 лева за 1 грам и 13 500 лв. за кюлче от 100 грама чисто злато. Традиционно това е актив, който се използва като убежище за инвеститорите в несигурни времена.

От месец и половина цената на инвестиционното злато започна да се покачва на световните пазари и в първия ден на април надхвърли 2265 долара. Геополитическата несигурност оказва влияние за този ръст, но има и други фактори, обясняват експертите.

Димитър Георгиев, финансист: "Едновременно имаме умерено висока инфлация по света в размер на средно 4% в същото време икономически растеж е забавен и на места е близък до рецесия. Инвеститорите виждат в златото застраховка срещу инфлацията."

Цената на златото счупи исторически рекорд

Макс Баклаян, създател на компания за търговия с инвестиционно злато: "С понижаването на лихвения процент се понижа фиксираната доходност на облигациите, което ги прави по-малко атрактивни за инвеститорите и от там инвестиционното злато става по-атрактивно."

Допълнително държавите от групата БРИКС и особено китайското правителство активно купуват злато, което оказва влияние върху скока в цената му. Българите обаче също не изостават. Ние сме трети в Европа по притежание на инвестиционно злато след поляци и германци на глава от населението.

- Златото си е злато, каквато и валута да приемем, каквото и да стане инфлацията не го лови.

- Лихвените проценти по сметките са доста ниски, предполагам, че си струва да се инвестира в злато.

Очакванията са цената да продължи да се повиша, затова питаме експерти дали е разумно да се купува в момента.

Макс Баклаян, създател на компания за търговия с инвестиционно злато: "Номиналните долари не са преоценени за инфлацията т.е. когато погледнем предишния връх от $1900 2011 г. ние си казваме, че е с нов връх, но долара е загубил голяма покупателна способност."

Димитър Георгиев, финансист: "В дългосрочен план оставам оптимист, че след 3-5-10 години цената ще бъде по-висока отколкото в момента."

Въпреки тези прогнози обаче, експертите посочват, че подобна инвестиция не е гарантирана и винаги съществува риск от загуби на вложените средства.

Последвайте канала на

Калина Христова
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.04.03 | 11:07

1
ША ВА ИЗБИЯ ЕЙ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....И СЪМ ДУХАЛ НА НАЙ ГАДНИТЕ ЦИГАНИ 76 НАБОР.....МЯУУУУУ...ПРЪЦ...............

Добави коментар

Водещи новини