БРИКС може да пусне валута, подобна на еврото

  • 27 февруари 2024 10:54

  • 2465
  • 3
БРИКС може да пусне валута, подобна на еврото
© Pixabay

Коалицията БРИКС активно проучва възможностите за намаляване на зависимостта от щатския долар чрез разработване на алтернативна валута.

Те обмислят различни стратегии за укрепване на местните валути в световната търговия и насърчават други развиващи се страни да последват примера им. Неотдавнашните дискусии в рамките на БРИКС предполагат възможността за приемане на единна валута, подобна на еврото, с цел да се оспори господстващото положение на щатския долар.

Антон Силуанов, министър на финансите на Русия, изрази интерес към създаването на обща разчетна единица и валута в рамките на алианса, която би могла да служи като реална алтернатива на долара за определяне на цените на стоките.

Ще успее ли заговорът срещу долара?

Важно е обаче да се отбележи, че тези обсъждания са все още в начален етап, като все още не са взети окончателни решения.

Очаква се държавите от БРИКС да се съберат на предстоящата си среща на върха през октомври, за да проучат допълнително тези предложения и евентуално да определят нови насоки за алианса, което може да има значителни последици за глобалната икономическа динамика, особено за секторите, силно зависими от щатския долар, пише cryptodnes.bg.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2465 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:24

3
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­и­ ­м­­о­­м­­и­­ч­е­т­а­ ­в­и­­­ ­­о­­­ч­­­а­к­­в­­а­­т ­­-­­ X­­1­­­8­­­.­F­­U­N
зеленски

2024.02.28 | 12:56

2
от теб вероятно ха-ха -ха

2024.02.27 | 17:27

1
Ха-ха-ха. Тия от къде взимат тревата?

Добави коментар

Водещи новини