МАЕ изрази опасения заради спада на глобалните петролни запаси

  • 15 февруари 2024 16:51

  • 326
  • 2
МАЕ изрази опасения заради спада на глобалните петролни запаси
© Getty Images

Глобалните запаси от суров петрол са намалели с около 60 милиона барела през януари до най-ниското им ниво от 2016 г., съобщи Международната агенция по енергия (МАЕ), цитирана от ДПА. Това става въпреки спада на търсенето, посочва агенцията в месечния си доклад.

Като основна причина за спада на запасите се посочва арктическият студ, обхванал големи части от САЩ и Канада и нарушил производствения процес, както и свиването на добивите от някои страни членки на ОПЕК+. През декември запасите се увеличиха.

Петролът на ОПЕК продължава да поскъпва

"Геополитическото напрежение в Близкия изток и пренасочването на танкерите по маршрута около Африка доведе до нарушения на доставките на глобалните пазари", се посочва в доклада.

Ниските запаси могат да повлияят на възможностите за реакция при неочаквано повишение на цените, предупреждава МАЕ и добавя, че търсенето ще бъде доминирано от Китай и в по-малко степен от Индия и Бразилия. Тези три икономики общо ще бъдат отговорни за 78 на сто от ръста на пазарите през 2024 г., заключава агенцията, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
326 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:20

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­щ­и­ ­­­м­­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­­о­­­ч­а­­к­­в­­­а­т ­-­ X­1­­­8­­.­­F­­­U­N

2024.02.15 | 17:22

1
Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини