Германският бизнес планира да увеличи инвестициите си във Виетнам

  • 10 август 2023 16:04

  • 306
  • 1
Германският бизнес планира да увеличи инвестициите си във Виетнам
© Getty Images (архив)

Oколо 91% от германските компании планират да увеличат инвестициите си във Виетнам, гласи проучване на Делегацията на германската индустрия и търговия във Виетнам (ДГТВ), цитирано от Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

Според световната бизнес прогноза на ДГТВ за тази пролет 40% от анкетираните фирми планират да наемат още работници през следващите 12 месеца. Въпреки инфлацията, несигурността в световната икономика и нарастващото политическо влияние върху веригите за доставки се очаква в близко бъдеще икономическия растеж на Виетнам да достигне до по-високи нива. 

Германската икономика навлиза в рецесия

Влияние върху икономическия растеж ще окажат споразуменията за свободна търговия, стратегията "Китай плюс едно", световната тенденция за изместване и диверсификация на производствените вериги за доставки към конкурентни центрове в Югоизточна Азия и притока на зелени инвестиции, се казва в проучването.

Близо 500 германски компании са инвестирали досега около 2,9 милиарда щатски долара във Виетнам, главно в южните и северните региони, на които се пада дял съответно от 60% и 22% от общия капитал. Благодарение на това са създадени близо 50 000 работни места, което е допринесло значително за двустранните отношения, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.10 | 17:03

1
Е. Нали строяха комунизма. Що не си го строят, а чакат инвестиции от лошия Запад? Който е ходил във Виетнам знае за какво говоря.

Добави коментар

Водещи новини