Спад на вноса на втечнен газ в Европа до 20-месечно дъно заради ниските цени

  • 02 август 2023 18:15

  • 1425
  • 0
Спад на вноса на втечнен газ в Европа до 20-месечно дъно заради ниските цени
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа падна през юли до най-ниското ниво от ноември 2021 г., тъй като ниските европейски референтни цени на природния газ обезсърчават търговците да изпращат в момента много товари до стария континент.

Вносът на втечнен природен газ в Европа е намалял през юли със 7% на годишна база до 8,6 млн. тона, което е най-ниският обеми на внос от ноември 2021 г., когато започна енергийната криза в Европа, показват данни за проследяване на кораби, събрани от агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

През днешната търговия газовите фючърси на нидерландския TTF хъб поскъпват с над 5% към 28,65 евро за мегаватчас, но остават под нивото от 30 евро.

Каква ще е цената на природния газ през август?

Цените скочиха за кратко през първата половина на юни и в началото на миналата седмица, тъй като спирането за поддръжка в офшорните райони на Норвегия, включително в гигантското газово находище Troll, намали износа на норвежки газ - страната, която сега е най-големият доставчик на газ в Европа, след като измести Русия от първото място след руската инвазия в Украйна.

Въпреки това референтните цени на природния газ в Европа паднаха през последните месеци и сега са с 80% по-ниски от рекордите, наблюдавани миналото лято на фона, като спадът е в резултат най-вече на големи запаси в европейските газохранилища, които са на път да бъдат запълнени доста преди заложени в ЕС цели за началото на есента.

Сега нивата на съхранение на газ в ЕС са много по-високи от петгодишното осреднено ниво и над нивата от този период на миналата година, което отслабва опасенията относно доставките на газ в Европа. Местата за съхранение на газ в ЕС бяха пълни към 31-ви юли на 85,43%, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Високите нива на запасите ограничава всяко едно по-рязко поскъпване на синьото гориво въпреки норвежки спирания за поддръжка, запазвайки по този начин ниските европейски цени.

Тези ниски цени на природния газ пък обезсърчават търговците да изпращат сега твърде много втечнен природен газ в Европа, като продавачите гледат към азиатския пазар, където спот цените на втечнения природен газ се повишиха на фона на горещи вълни в Япония, Южна Корея и в части от Китай.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини