Египет критикува Русия за оттеглянето от зърнената сделка, България е сред желаните доставчици

  • 21 юли 2023 16:31

  • 2371
  • 0
Египет критикува Русия за оттеглянето от зърнената сделка, България е сред желаните доставчици
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

На фона на оттеглянето на Русия от зърнената сделка египетското правителство успокои гражданите, че разполага със запаси от пшеница, , съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Към момента стратегическият резерв покрива петмесечното потребление на страната, заяви министърът на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Моселхи в кулоарите на 16-ата сесия на общото събрание на Междуафриканската метрологична система.

Моселхи отправи критика към Русия, като заяви, че египетската страна е недоволна от решението ѝ. По думите му транспортът, логистиката и застраховката на товарите са най-засегнатите сектори. 

Украйна призова да се поднови черноморската зърнена сделка

Министърът посочи, че оттеглянето ще има последици за Египет и други африкански държави, свързани със затруднения внос на пшеница и добави, че очаква осем процента увеличение на международните цени на стратегическата култура. Правителството ще поеме тази разлика и поскъпването няма да се отрази на гражданите, подчерта Моселхи.

Той припомни, че Египет е започнал да подписва споразумения с Индия за внос на пшеница и захар, като в същото време се стреми да си осигури и други източници, сред които Франция, Германия, Румъния, Съединените щати и България.

Доставките от местни производители са в размер на 3.8 милиона тона, каза още Моселхи. 

Египет планира да продължава да получава зърно от Украйна, каза пред "Блумбърг" министърът на снабдяването и вътрешната търговия. По думите му правителството преговаря с Обединените арабски емирства (ОАЕ) за финансиране в размер на 400 милиона долара за покупката на пшеница.

Египет, който е сред най-големите вносители на пшеница на света, потребява общо 18 милиона тона, от които 12 милиона са внос според данни от 2022 година. Нахлуването на Русия в Украйна постави арабската републиката пред изпитание, тъй като двете страни в конфликта осигуряваха около осемдесет процента от вноса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини