Украйна призова да се поднови черноморската зърнена сделка

  • 20 юли 2023 14:53

  • 493
  • 1
Украйна призова да се поднови черноморската зърнена сделка
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отправи днес призив да бъде подновена черноморската зърнена сделка, за да може светът да се справи с глобалния недостиг на храна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Кулеба е на официално двудневно посещение в пакистанската столица Исламабад. Пакистанският му колега Билавал Бхуто Зардари подкрепи призива, като заяви, че смята да отнесе въпроса до висша инстанция в лицето на генералния секретар на ООН (Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно - бел. ред.). Срокът на споразумението за безопасен износ на зърно и други хранителни продукти от украинските пристанища през Черно море изтече в понеделник, след като Русия се оттегли от него.

Германският външен министър: Украинското зърно не може да бъде оставено да изгние в силозите

"Трябва да намерим начин зърното ни да достига до световния пазар", заяви  Кулеба. "Въпросът е, че сухопътните коридори не могат да поемат целия обем от нашето зърно за износ, а дефицитът ще доведе до покачване на цените. Затова е и толкова важно да направим всичко възможно да подновим зърнената сделка", посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.25 | 08:12

1
За пари ревът кучетата! За пари!

Добави коментар

Водещи новини