Норвегия вдигна мерника на "Монделиз" заради бизнеса му в Русия

  • 12 юни 2023 11:15

  • 773
  • 0
Норвегия вдигна мерника на "Монделиз" заради бизнеса му в Русия
©

"Монделиз интернешънъл" (Mondelez International) е подложена на все по-сериозен натиск в скандинавския регион, тъй като компанията продължава да поддържа бизнеса си в Русия, предаде Ройтерс. В опит да опази присъствието си в региона дружеството съобщи вчера, че е поискало среща по темата с норвежкото правителство, предаде БТА.

Авиокомпаниите САС (SAS) и "Норуиджън еър" (Norwegian Air), жп дружеството Ес Джей (SJ), хотелската верига "Строубъри" (Strawberry), супермаркетите "Елшоп" (Elkjop), корабоплавателната компания "Фиорд лайн" (Fjord Line) и норвежката футболна асоциация през последните дни обявиха, че спират да продават продуктите на "Монделиз".

Те посочиха, че решението им идва, след като миналата година украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията включи "Монделиз" и други фирми в черния си списък.

"Кооп Норге", втората по големина верига за търговия на дребно в страната, обяви, че ще поиска съвета на правителството, преди да реши дали да вземе подобно решение.

"Монделиз", която произвежда добре познатите марки "Орео" и "Тоблерон", но и десетки други, е широко представена в Норвегия и Швеция посредством местните производители на шоколадови изделия "Фрея" (Freia) и "Марабу" (Marabou).

Норвегия оглави Арктическия съвет, смени Русия

"Монделиз" обяви, че иска среща с норвежкото правителство, за да обясни позицията и изтъкна, че не продава в Норвегия стоки, произведени в Русия. Компанията допълни, че поддържа "ограничена" дейност в Русия, спряла е инвестициите и рекламата и е осъдила инвазията.

Последвайте канала на

Калина Христова
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини