Конфликт между Швеция и Норвегия заради паднала ракета

  • 26 април 2023 11:48

  • 5977
  • 5
Конфликт между Швеция и Норвегия заради паднала ракета
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Швеция влезе в конфликт с Норвегия, след като една от изследователските ѝ ракети се повреди и се приземи на територията на съседката ѝ.

Ракетата е изстреляна в 07:20 ч. местно време (05:20 ч. по Гринуич) в понеделник от космическия център Esrange в Северна Швеция и се приземява на 15 км в норвежка планинска верига.

Шведската космическа корпорация (SSC), която е собственик и ръководител на центъра, се извини и провежда разследване. Норвегия обаче разкритикува Швеция, че не я е уведомила официално.

Според SSC ракетата е достигнала височина от 250 км и е попаднала в зона, където се провеждат експерименти. След това се е приземила на 40 км северозападно от планираната площадка за кацане, в община Малселв в крайния север на Норвегия - на около 10 км от най-близкото населено място.

Никой не е пострадал и не се съобщава за материални щети.

Според SSC научният инструмент на борда на ракетата, известен като "полезен товар", междувременно е бил възстановен в "добро състояние" и върнат в Есранж с хеликоптер.

"Това е отклонение, към което се отнасяме сериозно - заяви Марко Кохберг от космическия център Esrange. - Все още е твърде рано да се спекулира за причината и очакваме повече информация от настоящото разследване."

Украинска ракета е паднала на територията на Беларус

От SSC заявиха, че норвежките и шведските власти са се свързали с тях малко след инцидента "според рутинните правила". Министерството на външните работи на Норвегия обаче заяви, че не е било надлежно информирано нито за кацането на ракетата, нито за извличането на полезния ѝ товар, и че се отнася сериозно към всяка неразрешена дейност в рамките на своите граници, пише OFFNews. 

"Когато се случи такова нарушение на границата, е изключително важно отговорните лица незабавно да информират съответните норвежки власти по съответните канали", заяви то.

Ракетата Texus-58 е част от европейска програма, възложена от Европейската космическа агенция.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5977 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.26 | 12:10

2
руските фашисти плачат, чудат се вече каква мръсотия да изсмучат изпод безработните си нокти :) СЛАВА УКРАИНИ! Финландия е вече във НАТО, скоро и други ще последват :)
Гери

2023.04.26 | 14:38

5
Да ти еиба маиката номе 2

2023.04.26 | 13:04

4
неграмотен бот!

2023.04.26 | 12:37

3
И те така

2023.04.26 | 11:58

1
Некадърници , ако не е Русия са ви изведе саталит в орбита и интернет нямаше да имате

Добави коментар

Водещи новини