Кашкавалът поскъпва двойно от мандрата до магазина

  • 23 февруари 2023 19:21

  • 2318
  • 4
Кашкавалът поскъпва двойно от мандрата до магазина
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Двойно поскъпва кашкавалът от мандрата до магазина, показва проверка. 

Комисията за защита на конкуренцията е изискала информация от доставчици, за да търси улики за незаконни търговски практики. Млечните продукти у нас имат най-сериозно поскъпване в последната година. Затова проследяваме пътя на един конкретен кашкавал - от неговия производител до щанда в голям магазин.

Цените на храните у нас не са регулирани, затова участниците по веригата могат да слагат различни надценки. С всеки доставчик веригите договарят различни условия, за да продават стоката му. И все пак - защо провереният от нас кашкавал се оскъпява със 100%?

Новият шеф на "Ел Би Булгарикум": В магазинната мрежа няма трайни продукти в компрометирано качество

Собственикът на това млекопреработвателно предприятие разказва, че за производството на килограм кашкавал използва 10 литра мляко - това му струва 11 лв. Добавя още 3-4 лв. разходи за транспорт, заплати и електричество. Слага и един лев печалба. Така с ДДС цената на килограма излиза около 18-19 лв. Веригата, на която го продава обаче, му го купува за около 16 лв.

„Ако този кашкавал се продава нормално, би трябвало от предприятието да излезе около 18 лв. В момента тази цена обаче ние не можем да я вземем. А колко е цената в магазина - на регала е съвсем друга приказка“, казва Владислав Михайлов, собственик на млекопреработвателно предприятие.

Проверяваме колко струва кашкавалът на производителя в магазин от веригата, която му го изкупува. От 16 лв. в мандрата, виждаме продукта за 32 лв. на рафта, т.е. оскъпяването е със 100%.

„Към цената, на която ние купуваме продукта, трябва да добавим много допълнителни такси – да покрием 20% ДДС, да добавим нашите разходи за човешкия ресурс – около 10%, както и разходите за логистика – около 5%. Този продукт има много големи загуби – през януари, всеки трети килограм от този кашкавал е изхвърлен“, обясни Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на „Билла България“ ЕООД.

Изпълнителният директор на веригата казва още, че надценката е различна спрямо доставчика. И според него не е твърде голяма.

„Не бива да забравяте, че 40% от продуктите ни са промоционални. По време на промоция имаме много малка печалба. Или дори ние инвестираме. В края на деня за веригата от всеки продаден лев имаме печалба от две стотинки. А това е много малко“, обяснява Вигинтас Шапокас пред БТВ.

А един от големите производители на млечни продукти в страната разказва, че се е отказал от големите вериги. Причината - техните условия. Той продава килограм кашкавал за 18-19 лв.

„Последната оферта от преди няколко дни от голяма търговска верига, която ни оферира цена на половината на тази, която ние им предлагаме. Просто да си направят млекопреработка и да си продават. Това е“, категоричен е Никодим Войнов, собственик на млекопреработващо предприятие.

Комисията за защита на конкуренцията проучва цените на храните и дали се използват забранени търговски практики. Резултатите ще са ясни след месец.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2318 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.02.24 | 03:41

3
Искам да видя как слага 10л мляко, щото имам едни основателни съмнения.

2023.02.24 | 05:46

4
Баба прави много хубаво домашно сирене и кашкавал, долу горе 4-5 л. за сирене и 5-6 л. за кашкавала, като зная в мандрите как слагат по 1-2 л. За сирене и 2-3л. за кашкавал а другото е химия и бок,луци, а също печелят и от сурватка и извара от която също печелят.
Баба гицка

2023.02.24 | 00:06

2
Тотална спекула,но някой я защитава, иначе вече да са в затвора. Франция отдавна се отърва от големите търговски вериги точно за това!!!!
Ххх

2023.02.23 | 19:57

1
Пропуснаха да кажат, че от суроватката на кашкавала правят масло и извара и така свалят още от производствените разходи

Добави коментар

Водещи новини