Петролът тръгна нагоре

  • 23 февруари 2023 08:56

  • 300
  • 0
Петролът тръгна нагоре
© Pixabay

Цената на петрола днес тръгна нагоре, след като вчера тази на сорта Брент регистрира най-голямата си дневна загуба за последните седем седмици на фона на обявените протоколи от последното заседание на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, които показват, че е настроенията в институцията са за нови лихвени увеличения, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 37 цента или 0,5 на сто до 80,97 долара за барел към 7:33 българско време

Цената на американския лек суров петрол се повиши с 32 цента или 0,4 на сто до 74,27 долара за барел.

И двата сорта загубиха повече от 2 долара през предходния ден на търговия поради очакванията за по-агресивни увеличения на лихвените проценти. Протоколът от последното заседание на УФР в сряда показа, че мнозинството от служители на централната банка смятат, че рисковете от висока инфлация остават ключов фактор, оформящ паричната политика, и гарантират продължаване на повишаването на лихвените проценти, докато тя бъде овладяна.

Цените на петрола без промяна

От УФР също предполагат, че преминаването към по-малки повишения ще им позволи тази политика да бъде калибрирана по-точно в зависимост от новопостъпващите данни.

На този фон запасите от петрол в САЩ нарастват всяка седмица от средата на декември, подклаждайки притесненията на инвеститорите относно търсенето. Проучване на Ройтерс прогнозира увеличение на запасите от суров петрол с 2,1 милиона барела миналата седмица. Официалните данни от Администрацията за енергийна информация на САЩ се очакват в четвъртък по-късно днес.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини