Николай Вълканов (СМТ): На инфлацията не могат да влияят нито търговските вериги, нито правителството

  • 16 февруари 2023 21:16

  • 541
  • 2
Николай Вълканов (СМТ): На инфлацията не могат да влияят нито търговските вериги, нито правителството
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов коментира в ефира на БТВ дали се очаква поскъпване или поевтиняване на основни хранителни продукти у нас. Сдружението представлява големите търговци на храни.

"Реално погледнато никой не може да каже колко точно е надценката, тъй като това е търговска тайна според договорите на доставчиците и търговците. Другото, което трябва да се отбележи, е че това не са забранени практики, а са напълно допустими и отделните търговци решават дали да работят с тях. Доставчиците също - това е въпрос на свободно договаряне. Средната надценка търговска е между 20 и 30 процента. В цял свят се работи, това са стандартните търговски надценки", посочи той.

КЗП започва масирани проверки по магазините

На въпрос трябва ли да се поставят фиксирани цени на някои продукти както се прави в държави като Гърция, Испания Унгария, Франция, той отговори:

"Не мисля, че някой го разглежда сериозно като предложение, защото примерът на Унгария е показателен. Това беше първата държава, която още миналото лято въведе контрол на цените на група стоки от малката потребителска кошница. Но не се напаснаха нещата. Съглашателството за определяне на цени в рамките на свободни пазарни отношения е недопустимо по закона за защита на конкуренцията, доколкото ми е известно. Инфлацията е много комплексен проблем, който зависи от хиляди фактори и на нея не могат да влияят нито търговските вериги, нито правителството", завърши Вълканов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.16 | 22:34

2
яяяя мистър БИИИИИЙН от кога е в политиката ?????

2023.02.16 | 21:32

1
Липсата на Законно притежаване на калашници от народа ни доведе до положението във което се намираме сега ...

Добави коментар

Водещи новини