"Шел" плаща 2 милиарда долара извънредни данъци

  • 06 януари 2023 10:48

  • 411
  • 0
"Шел" плаща 2 милиарда долара извънредни данъци
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Енергийният гигант "Шел" (Shell) ще трябва да плати 2 милиарда долара извънредни данъци върху свръхпечалбите си през четвъртото тримесечие на 2022 г., предаде Франс прес. Те са следствие от повишаването на налозите в ЕС и Великобритания поради скока на цените на петрола след руската инвазия в Украйна, пише БТА.

Британската компания обаче уточнява, че извънредните данъци ще бъдат третирани като "изключителни позиции" и няма да окажат влияние върху коригирания му тримесечен резултат.

В края на ноември британското правителство обяви, че данъкът върху енергийните печалби, въведен през май, ще бъде увеличен от 25 на сто на 35 на сто и ще бъде удължен с три години, до 2028 г. Така Лондон ще обложи сериозно компании, чиито печалби нараснаха експлозивно след началото на войната в Украйна.

Директорът на "Шел": Европейските правителства не трябва да се намесват на газовите пазари

ЕС пък прие в края на септември "временна вноска за солидарност", която трябва да се плаща от производителите и дистрибуторите на петрол, газ и въглища и произвеждани от тях продукти, които са реализирали огромни печалби поради скока на цените заради войната.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини