Шефът на "Шел" разкри колко би продължила газовата криза в Европа

  • 29 август 2022 15:52

  • 1200
  • 2
Шефът на "Шел" разкри колко би продължила газовата криза в Европа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Енергиен експерт направи мрачна прогноза за газовата криза на Стария континент.

Главният изпълнителен директор на енергийния гигант "Шел" (Shell) Бен ван Бюрден предупреди на пресконференция в Норвегия, че газовата криза в Европа може да продължи няколко зими, съобщава „Financial Times“.

Внесената цена на газа за септември е 315.61 лв./МВтч

Ван Бюрден отбеляза, че тази криза ще постави на изпитание солидарността в Европейския съюз.

Той заяви, че през следващите няколко зими Европа ще трябва "да намери решения чрез ефективни икономии и нормиране (газов режим)“, както и чрез "много бързо изграждане на алтернативен внос на газ или алтернативни енергийни източници". Въпреки това той предупреди, че подобна задача няма да е лесна.

Освен това той предупреди, че пазарът на суров петрол ще остане затегнат, тъй като "известен факт е, че ОПЕК не може да произвежда декларираните си обеми, просто защото капацитетът им е на изчерпване" и поради тези обстоятелства остава налице разликата между търсенето и предлагането, допълва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1200 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
21

2022.08.29 | 21:52

2
петролните запаси се самовъзтановяват

2022.08.29 | 18:41

1
няма проблеми евро гейовете ще се къпят на пролет и готово ще спът на студено и ще се гушкат да се стоплят така може и да се реши проблема с децата проблема е че повечето са гейове така че от тях деца надали ще има ама поне маймунска шарка може и да развъдят

Добави коментар

Водещи новини