Цената на петрола се покачва за втори пореден ден

  • 13 декември 2022 09:09

  • 499
  • 0
Цената на петрола се покачва за втори пореден ден
© Pixabay

Цените на петрола продължиха да се покачват в азиатската търговия днес, след като ключов тръбопровод в САЩ остана затворен, а продължаващото разхлабване на ковид ограниченията в Китай подхрани надеждите, че търсенето на петрол във втората световна икономика ще се покачи, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море добавиха 64 цента или 0,8 до 78,63 долара за барел. Американският лек суров петрол се покачи с 64 цента, или 0,9 на сто до 73,81 долара за барел.

Затварянето на тръбопровода "Кийстоун" (Keystone), по който от канадската провинция Албърта към САЩ преминават 620 000 барела дневно, затруднява доставките на суров петрол и създава опасения, че запасите в хъба "Къшинг", Оклахома ще намалеят.

Тръбата, доставяща петрол за рафинериите в Средния запад и по брега на Мексиканския залив, е затворена от 7 декември след открит теч на територията на щата Канзас.

Петролът тръгна нагоре

Експерти смятат, че спирането на тръбата е намалило американските запаси с 3,9 милиона барела само до 9 декември.

Днес се очаква доклад на Американския петролен институт по темата, а утре данни ще изнесе и Министерството на енергетиката на САЩ.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини