София се превърна в европейска столица на бирената индустрия

  • 12 октомври 2022 15:28

  • 486
  • 2
София се превърна в европейска столица на бирената индустрия
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа след двугодишната COVID криза. Умереният растеж, който се регистрира, помага повече от половината закрити работни места да бъдат възобновени и да се генерират допълнителни 4 милиарда евро приходи за националните бюджети на страните членки на Европейския съюз. Това стана ясно на срещата на Пивоварите на Европа (Brewers of Europe), която се провежда за първи път у нас, съобщава Агенция Булфото.

С настъпването на есента София се превърна в столица на бирената индустрия.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е домакин на общоевропейския форум на сектора от 10 до 13 октомври с поредица от заседания и събития, които събират високопоставени представители на бранша. Организацията Пивоварите на Европа обединява националните асоциации на производителите на бира от 29 Европейски държави.

Скача цената на бирата в Германия

В софийската среща участват представители на 20 страни от Стария континент, както и на петте най-големи мултинационални пивоварни компании.

Основните теми, обсъждани на форума са свързани с преглед на икономическите резултати на сектора, с напредъка по доброволните ангажименти на индустрията за прозрачност и отговорност към потребителите, и с предизвикателствата, породени от войната в Украйна. В най-голяма степен пивоварните компании имат проблеми с високите цени на газа и електроенергията, както и забавянията в честотата на доставките на суровини и материали.

В страната се произвеждат над 15 асортимента безалкохолни и нискоалкохолни бири. Продължава и сериозният напредък на доброволната саморегулация на индустрията за етикетиране на бирените опаковки със списък на съставките и енергийната стойност на продуктите.

По време на Софийския форум беше потвърдено, че на 9 ноември тази година в Брюксел под егидата на Бирения клуб към Европейския парламент Пивоварите на Европа ще отбележат със специално събитие десетата годишнина от приемането на Доброволния ангажимент на бирената индустрия (Beer Pledge). Този ангажимент всъщност представлява пакет от устойчиви инициативи в подкрепа на Европейската стратегия за намаляване на злоупотребата с алкохол. По този повод на събитието ще бъдат представени десетки марки безалкохолни бири от всички страни на ЕС, включително България.

Мая Йорданова
486 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 18:58

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
нахилени

2022.10.12 | 17:17

1
пияндета

Добави коментар

Водещи новини