Емануил Йорданов за novini.bg: Ако "случаят Борисов" остане в нашата прокуратура, ще го забатачат като „Мата Хари”, „Мишо Бирата” и др.

  • 18 март 2022 13:44

  • 8531
  • 0
Емануил Йорданов за novini.bg: Ако "случаят Борисов" остане в нашата прокуратура, ще го забатачат като „Мата Хари”, „Мишо Бирата” и др.
© булфото

За ареста на бившия премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, бившия финансов министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, екс председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и пиарката на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Севдалина Арнаудова и какви са технологичните процедури от тук насам, ако разследването се води от нашата прокуратура или от ЕП, разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и министър на МВР /1999г.-2001 г. в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -/.

В началото да направим уточнението, че все още няма много яснота по задържането и коментираме процедурите хипотетично. Работното обвинение е по чл. 213а от НК - за изнудване. А деянията били от "периода от 2014 – декември 2019 г." Това съвпада с периода, след който изчезна Васил Божков.

Надявам се, че щом Европейската прокуратура се е захванала с тези случаи може да очакваме по –задълбочени разследвания и резултати. Ако останат в ръцете на сегашната прокуратура, не съм оптимист и смятам, че и този случай ще отиде при онези на „Мишо Бирата”, „Мата Хари”, „АМ Хемус” и т.н..

От снощи Менко Менков се появява като адвокат на задържаното лице и самият той твърди, че не му е много ясно обвинението засега. Това е нормално, тъй като става въпрос за задържане по закона за МВР и то е ограничено в рамките на 24 часа и все още не може да се посочат белезите за едно евентуално бъдещо обвинение.

В рамките на днешния ден, ако разследващите искат да продължат задържането, то трябва до изтичането на 24-тия час да привлекат задържаното лице като обвиняем с конкретно обвинение и тогава вече ще имат 72 часа да вкарат делото в съда, ако искат постоянна мярка задържане под стража. Ако не искат, на 24-тия час трябва да го освободят и да продължат разследването, а когато има нужда да го призовават.

 ЕП обяви,че има 120 различни сигнала по конкретните казуси,

но засега няма повече яснота. ЕП вече е съобщила пред медии, че работи по тези случаи.

Хората се впечатляват от задържането, но трябва ясно да им се обясни, че то не означава осъждане. Както и освобождаването от ареста не означава оправдаване на заподозряното лице. Процесът ще продължи дълго, едва ли производството ще трае по-малко от 5 години, а може да е и по-дълго. Така че да се въоръжим с търпение и да следим.

След Тодор Живков и Андрей Луканов, Борисов е третият премиер, когото задържат така в най-новата ни история от 32 години насам.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
8531 0

Свързани новини

Водещи новини