Световният индекс на цените на храните пада

  • 07 октомври 2022 13:23

  • 717
  • 1
Световният индекс на цените на храните пада
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Световният ценови индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) се понижи за шести пореден месец през септември, отстъпвайки от рекордните си стойности, отбелязани по-рано тази година, след като Русия нахлу в Украйна, предаде Ройтерс.

ФАО съобщи днес, че нейният ценови индекс, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е бил средно 136,3 пункта миналия месец спрямо ревизираните 137,9 за август. Предишният индекс за август беше определен на 138.

Индексът падна от рекордните 159,7 през март. Отчитането през септември обаче беше с 5,5 процента по-високо от година по-рано.

Последният спад беше предизвикан от понижение на цените на растителното масло с 6,6 процента на месечна база, като увеличените доставки и по-ниските цени на суровия петрол допринесоха за спада.

Цените на захарта, млечните продукти и месото паднаха с по-малко от един процентен пункт, облекчавайки инфлационния натиск.

Земеделските пазари в ЕС остават стабилни въпреки руската инвазия в Украйна

За разлика от това, индексът на цените на зърнените храни на ФАО се повиши с 1,5 процента на месечна база през септември, като цените на пшеницата се покачиха с 2,2 процента поради опасенията относно сухите условия за реколтата в Аржентина и Съединените щати, силния износ от ЕС и повишената несигурност относно достъпа до украинските черноморски пристанища след ноември.

Цените на ориза се повишиха с 2,2 процента, отчасти поради притесненията относно въздействието на последните тежки наводнения в Пакистан.

В отделни оценки на предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО понижи прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,768 милиарда тона от предишни 2,774 милиарда тона.

Това е с 1,7 процента под очакваното производство за 2021 г.

"По-ниската глобална прогноза за производство на зърно съставлява по-голямата част от общото съкращаване за този месец, тъй като неблагоприятните метеорологични условия продължават да ограничават перспективите за добив в основните страни производителки", каза ФАО.

Световното използване на зърнени култури през 2022/23 г. се очаква да надмине производството с 2,784 милиона тона, което води до прогнозиран спад от 1,6 процента в световните запаси в сравнение с 2021/22 г. до 848 милиона тона.

Това би представлявало съотношение запаси към използване от 29,7 процента, което е спад от 31 процента през 2021/22 г., но все още е относително високо в исторически план, коментира ФАО.

Последвайте канала на

Калина Христова
717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.08 | 00:09

1
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини