Цветари: Благотворителните кампании вредят на бизнеса ни

  • 15 септември 2022 20:03

  • 39687
  • 0
Цветари: Благотворителните кампании вредят на бизнеса ни
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 700 хил. ученици отново се върнаха в класните стаи - присъствено, но с мерки срещу COVID-19. Тази година първият учебен ден в столичното 125-о училище е по-пъстър, но не заради пищни букети, а заради желанието на учениците и техните родители да върнат цвета в помрачените от стихията карловски села.

Инициативата "Букет от съпричастие" призовава децата вместо да купуват цветя за учителите, да отделят средствата в помощ на читалище "Пробуда" в село Каравелово.

"Това, което искаме да възпитаваме в нашите деца, е да бъдат добри, съпричастни към страданията на другите. Аз се свързах със секретаря на читалището, разговорът беше много тежък, жената плачеше. Явно там наистина ситуацията е много зле. Смятам, че всеки лев, който ще получи читалището, ще отиде по предназначение", коментира директорът на училището Венелина Николова пред Bulgaria On Air.

Кампания в подкрепа на карловските села стартира в редица училища в страната

Така учениците днес пристигнаха в двора на училището - с банкнота в ръка, но въпреки всичко и с цвете, по-скромно от големите букети, за да уважат любимите учители.

"Съвсем символично по едно стръкче, децата подкрепят инициативата дори повече от нас и решиха да дарят от личните си средства", сподели родител.

"Това е една добра инициатива, трябва да се помага на хората, които бедстват в карловския регион", е мнението на друг родител.

Макар да одобряват събирането на средства в полза на пострадалите от наводнените села, мнозина търговци на цветя смятат, че кампаниите не бива да са за сметка на учителския букет. Споделят, че все по-често се забелязва тенденцията хората да отричат купуването на цветя заради различни благотворителни инициативи.

"Не съм съгласна определено, не само защото съм флорист, а защото цветето, независимо дали с панделка или без, е символ на уважение. Трябва да се подари цвете и да се дари и за кампанията", твърди флористът Илияна.

Тя споделя, че зачестилите кампании водят и до все по-големи загуби за търговците. "Голям спад, то си личи и по магазина", добави Илияна.

Средства за засегнатите от бедствието села в Карловско бяха събрани и в десетки други училища в страната. Очаква се през следващите дни те да бъдат преброени и изпратени на нуждаещите се.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
39687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини