Евростат: Продукти в културния сектор в ЕС с по-голямо поскъпване от общата инфлация

  • 07 септември 2022 14:09

  • 257
  • 0
Евростат: Продукти в културния сектор в ЕС с по-голямо поскъпване от общата инфлация
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Цените се повишават в редица икономически сектори в Европейския съюз, включително и в сферата на културата, информира Евростат. 

Във всички страни от ЕС, с изключение на Гърция, през юли 2022 г. е отчетено увеличение на цените на някои продукти в сектор "Култура" на годишна база, което надхвърля нивото на общата инфлация. Това се отнася и за цените на вестниците и на периодичните издания, съобщава БТА.

В България през 2021 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на вестниците и на периодичните издания се е повишил средно с 6,1 процента на годишна основа, показват данните на Статистическата служба на Европейския съюз.

През юли тази година е регистрирано повишение спрямо същия месец на 2021 г. на подиндекса, който отчита изменението в цените на входните такси в музеите, библиотеките и зоологическите градини в страните от ЕС. Въпреки това цените остават стабилни в Кипър и Люксембург, а в Малта дори са се понижили.

Евростат: Износът е осигурил 30 милиона работни места в ЕС през 2020 г.

Общо при услугите в сектор "Култура" (включително и входните такси в музеите, библиотеките и зоологическите градини) хармонизираният индекс на потребителските цени в България през 2021 г. се е понижил с -1,0 процент на годишна основа.

Въпреки общото повишение на цените в сектор "Култура", при някои продукти е отчетено и понижение на годишна основа през юли 2022 г. Това включва продуктите от групата "Апарати за приемане, записване и възпроизвеждане на звук и образ".

В България през 2021 г. е отчетен спад на хармонизирания индекс на потребителските цени в тази група от продукти със средно -3,8 процента на годишна основа. При книгите е регистрирано повишение на цените със средно 8,0 процента през същия период.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини