САЩ: Русия е близо до използването на газа като оръжие в европейската газова криза

  • 25 октомври 2021 18:28

  • 2451
  • 1
САЩ: Русия е близо до използването на газа като оръжие в европейската газова криза
© Getty images

Съветникът по глобалната енергийна сигурност на президента на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че руският президент Владимир Путин е близо до използването на природния газ като политически инструмент, ако Русия реши да ограничи износа на синьото горива за Европа, която страда от енергийна криза.

"Мисля, че се доближаваме до тази линия, ако Русия наистина има природен газ за доставка и реши да не го предостави, или ще го направи, само ако Европа се присъедини към други искания, които са напълно несвързани с газовата криза“, каза пред репортери Амос Хохщайн, съветник на Байдън по енергийните въпроси, отговаряйки на питане дали Путин използва газа като оръжие, предаде БНР.

Путин: Русия може да увеличи газовите доставки за Европа, когато Германия одобри "Северен поток 2"

Хохщайн добави, че цените на газа в Европа са се повишили не само от събитията в региона, но и от сухия сезон в Китай, който намали производството на енергия от хидроенергийни източници и увеличи световната конкуренция за природен газ. И все пак, докато редица фактори доведоха до европейската газова криза, Русия е в най-добра позиция да се притече на помощ на Европа, каза още той.

"Според мен няма съмнение и самата Международната енергийна агенция потвърди, че единственият доставчик, който наистина може да направи голямата разлика за европейската енергийна сигурност в момента за тази зима, е Русия“, каза Хохщайн.

Той посочи, че Русия може да увеличи производството на газ нагоре по веригата и трябва да го направи бързо чрез съществуващите тръбопроводи.

Юрий Витренко, ръководителят на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз", каза по-рано този месец, че Русия се опитва да изнуди Европа да сертифицира газопровода си "Северен поток 2", като поддържа ниски доставки на гориво. Газопроводът, срещу който Вашингтон се противопоставя, защото ще заобиколи Украйна, е завършен, но се нуждае от одобрения от германските регулатори, за да започне да доставя руски газ под Балтийско море за Европа.

Мая Йорданова
2451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.25 | 19:45

1
Браво на Русия

Добави коментар

Водещи новини