ОПЕК+ може да бъде принуден да намали петролния добив заради нестабилността на пазара и липсата на ликвидност

  • 22 август 2022 22:27

  • 1435
  • 1
ОПЕК+ може да бъде принуден да намали петролния добив заради нестабилността на пазара и липсата на ликвидност
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Екстремната" нестабилност на пазара и липсата на ликвидност означават, че фючърсният пазар на петрол е все по-откъснат от фундаменталните основи и страните износителки на петрол от ОПЕК и партньорите им, обединени във формата ОПЕК+, може да бъдат принудени да намалят добива си. Това каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд в писмен отговор на въпроси на Блумбърг, цитиран от БТА.

Физическият пазар и този "на хартия" стават все по-откъснати един от друг, заяви министърът, добавяйки, че фючърсните цени не отразяват основните принципи на търсенето и предлагането. Това може да накара ОПЕК+ да намали производството на петрол на следващата си среща, която е планирана за идния месец. 

"Свидетелство, че тази неотдавнашна вредна нестабилност (на цената на петрола) нарушава основните функции на пазара и подкопава стабилността на петролните пазари, само ще засили нашата решителност", каза още той. 

Запитан за текущото състояние на петролния пазар, принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд също така отбеляза, че пазарът "на хартия" е изпаднал в самовъзпроизвеждащ се порочен кръг от много ниска ликвидност и изключителна нестабилност, подкопаващи основната му функция - ефективно определяне на цените. Тези фактори направиха разходите за хеджиране и управление на рисковете за физическите потребители непосилни, което има отрицателно въздействие върху гладкото и ефективно функциониране на пазарите на петрол, енергийни и други стоки, създавайки нови видове рискове и несигурност. 

Порочният кръг се засилва от "необоснованите твърдения за унищожаване на търсенето, повтарящите се новини за връщане на предлагането към големи обеми и неяснота и несигурност относно потенциалните последици на ценовите тавани, ембарговите режими и санкциите", според саудитския представител. 

Нестабилността, която се наблюдава в момента, нанася щети на функционирането на пазарите, тъй като без достатъчна ликвидност пазарите не могат да отразят реалността на физическите фундаментални фактори по показателен начин и могат да създадат фалшиво усещане за сигурност в момент, когато резервният капацитет е силно ограничен, а рискът от тежки смущения остава висок, допълва той. 

"Понастоящем няма нужда доказателства да се търсят далеч. Физическият пазар и този "на хартия" стават все по-откъснати един от друг. В известен смисъл пазарът е в състояние на шизофрения, а това създава един вид йо-йо пазар и изпраща подвеждащи сигнали в момент, когато повече от всякога са нужни по-голяма прозрачност и яснота, както и добре функциониращи пазари", категоричен е министърът. 

Обединението ОПЕК+ в миналото е преживявало и много по-трудни условия, от които сме излизали по-силни и по-свързани от всякога, каза той. По думите му ОПЕК+ има ангажираността, гъвкавостта и средствата в рамките на вече съществуващите механизми (...) да се справи с подобни предизвикателства и да предостави насоки, включително свиване на производството по всяко време и в различни форми, "както бе ясно и многократно демонстрирано през 2020 и 2021 година". 

Скоро ще започнем да работим по ново споразумение за периода след 2022 г., което ще надгради предишния ни опит, постижения и успехи. Решени сме новото споразумение да бъде по-ефективно от предишното, подчерта принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд. 

Споразумението ОПЕК+ беше сключено в края на 2016 г. на фона на спада в световните цени на енергоносителите и заработи от 2017 година. От май 2020 г. сделката функционира в обновен вид и ще остане в сила до края на текущата година. 

Мая Йорданова
1435 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот,и

2022.08.23 | 21:41

1
слава Росииии мръсните янки гинат

Добави коментар

Водещи новини