Ръководителят на ОПЕК се опасява от недостиг на петрол

  • 17 август 2022 14:55

  • 391
  • 0
Ръководителят на ОПЕК се опасява от недостиг на петрол
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Новият генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), кувейтецът Хайсам ал Гайс, вижда висок риск от дефицит на предлагането на петролните пазари, но е оптимистично настроен по отношение на търсенето на суровината.

В интервю за телевизия Блумбърг, първото от встъпването му в длъжност на този пост в началото на месеца, Ал Гайс изтъква, че неизползваните производствени капацитети намаляват.

Според него опасенията от забавяне на потреблението в Китай са преувеличени.

"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ, петролният също ще спадне

Ръководителят на петролния картел е категоричен, че ОПЕК не може да бъде упреквана за нарастващата инфлация, а причина за това по думите му е недостатъчното инвестиране, "хроничното" по думите му "недоинвестиране" в газ и петрол.

В интервю за Си Ен Би Си той подчертава, че организацията има "солидни" отношения с Москва и че винаги се е стремяла да отделя политиката от целите си за стабилизиране на пазара.

Ал Гайс оглави петролния картел за три години след кончината на предишния генерален секретар, нигериецът Мохамед Баркиндо, който почина на 63 години малко преди мандатът му да изтече.

Виолета Симеонова
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини