ЕС не постигна съгласие за новите санкции срещу Русия

  • 16 май 2022 22:17

  • 1505
  • 3
ЕС не постигна съгласие за новите санкции срещу Русия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

ЕС не успя да постигне и днес съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват забрана за вноса на руски петрол. Това съобщи след заседанието на европейските външни министри върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщава БТА. 

Той уточни, че се запазва непроменено мнението на Унгария, която не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петролен внос. По неговите думи въпросът ще бъде прехвърлен отново към посланиците на страните от ЕС, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Неутралитетът в Европа - все по-рядко явление в перспективата на очакваното разширение на НАТО

Унгария обяснява становището си не с политически, а с икономически причини, поясни Борел. Санкциите имат цена, включително за онзи, който ги налага, добави той.

„Трябва постепенно, но възможно най-скоро, ЕС да прекрати зависимостта си от вноса на руски газ, въглища и нефт. Тази зависимост ни прави много уязвими. Трябва да се прецени коя държава от ЕС каква тежест би понесла. Това не бе обсъждано днес”, посочи върховният представител.

Той настоя, че по-важно от санкциите е как войната се възприема по света и дали светът споделя европейското виждане. Борел допълни, че Русия се опитва да обясни очакваната продоволствена и икономическа криза със санкциите, докато същевременно взривява житни складове в Украйна и спира корабоплаването в Черно море, откъдето може украинското зърно да бъде превозено до световния пазар.

Мая Йорданова
1505 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.17 | 09:11

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ
РОССИЯ КАПУТ

2022.05.17 | 06:14

2
МОСКВА НАХУЙ !
ноя пакет санкции

2022.05.17 | 05:21

1
ЕС да изкупи всичкия нефт и газ на русия, така руската армия и икономика няма да имат с какво да водят война. Трябва да сме единни и да спрем това зло, нито капка гориво за путин.

Добави коментар

Водещи новини