ОПЕК отново понижи прогнозата си за търсенето на петрол

  • 12 май 2022 16:52

  • 490
  • 0
ОПЕК отново понижи прогнозата си за търсенето на петрол
©
Слушай новината Слушай новината

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново преразгледа към понижение прогнозата си за темпа на растеж на световното търсене на петрол заради последиците от войната в Украйна и ограниченията, свързани с пандемията, предаде Франс прес.
       
Картелът вече очаква увеличение на търсенето на черно злато през тази година с 3,4 милиона барела на ден, което е с 300 000 барела на ден по-малко в сравнение с прогнозата от април. Причината е в потенциален спад на световния БВП и разпространението на варианта Омикрон в Китай.

През април ОПЕК намали оценката си с 500 000 барела на ден спрямо мартенската.

"Растежът на търсенето през второто тримесечие се очаква да се забави до 2,8 милиона барела на ден спрямо 5,2 милиона барела на ден през първото тримесечие", се казва в месечния доклад на организацията, публикуван днес.

За цялата година ОПЕК очаква световното търсене да бъде 100,3 милиона барела на ден, което е със 100 000 повече, отколкото през 2019 г.

Петролът на ОПЕК се търгува около 109 долара за барел

Според картела световният икономически растеж ще бъде 3,5 на сто през 2022 г., а не 3,9 на сто, както беше обявено миналия месец.

Производството на членките на ОПЕК се е увеличило със 153 000 барела на ден през април, според непреки източници, цитирани в месечния доклад. Очаква се тази година предлагането да бъде тласнато нагоре от САЩ, Канада, Бразилия, Казахстан, Гвиана и Норвегия.

Калина Христова
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини