Shell прогнозира загуби за 5 милиарда долара заради изтеглянето си от Русия

  • 07 април 2022 11:32

  • 494
  • 0
Shell прогнозира загуби за 5 милиарда долара заради изтеглянето си от Русия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Британският петролен гигант "Шел" (Shell) предупреди днес, че изтеглянето на дейностите му от Русия след инвазията в Украйна ще доведе до обезценяване на активи и разходи на стойност 4 до 5 милиарда долара в резултатите му за първото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 5 май, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7241

"Шел" не е възобновявал по-дългосрочните си договори за руския петрол, но групата е длъжна по правни причини да получава петрол, купен в рамките на договори, подписани преди инвазията на Русия в Украйна, уточнява компанията в комюнике.

Групата обяви в края на февруари, че се разделя с дяловете си в много проекти на руския газов гигант "Газпром". Тези активи се оценяват на 3 милиарда долара към края на 2021 г. и са били източник на коригирана печалба от 700 милиона долара миналата година.

Shell напуска Русия

"Шел" каза в началото на март, че постепенно се оттегля от руския петрол и газ, за да се съобрази с новите директиви на британското правителство.

Компанията беше принудена да се извини за закупуване на пратка руски петрол на по-ниска цена. Тя обясни, че ще спре всички покупки на руски петрол на спотовия пазар и ще затвори бензиностанциите си в Русия, както и дейностите по снабдяване на авиацията с гориво и лубриканти в страната.

Британското правителство, което е по-малко зависимо от руските течни изкопаеми горива в сравнение с други европейски страни, обяви, че ще спре вноса на руски петрол до края на годината и че с течение на времето иска да спре и вноса на газ.

Вчера Лондон обяви прекратяването на вноса на руски въглища до края на годината, което възнамерява да направи и Европейският съюз.

"Шел" публикува в началото на февруари добри резултати за 2021 г. благодарение на възстановяването на икономиката и скока на цените на течните изкопаеми горива, с чиста печалба от 20,1 милиарда долара.

Групата вече е британска, след като премести централата си от Нидерландия във Великобритания. През 2020 г. тя понесе историческа загуба от 21,7 милиарда долара в разгара на здравната криза.

В края на февруари британският й конкурент Би Пи (BP) обяви край на връзките си с руския гигант "Роснефт", в който държеше 19,75 на сто (на стойност 14 милиарда долара към края на 2021 г.). Това също ще се отрази като разход в отчета за първото му тримесечие, предаде БТА.

Калина Христова
494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини