Германски промишлени компании намаляват зависимостта си от Китай

  • 31 март 2022 15:22

  • 1270
  • 2
Германски промишлени компании намаляват зависимостта си от Китай
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Почти половината от германските промишлени компании зависят от доставката на важни компоненти от Китай, се посочва в проучване на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo), цитирано от БТА.

В момента много от тях гледат с опасения на подобна зависимост. 

От тези компании почти всяка втора планира да намали вноса от Китай в бъдеще, заяви днес Лисандра Флах, директор на Центъра за международна икономика в "Ифо".

Германската инфлация през март е достигнала 7,3 процента - най-висок темп след Обединението

Компаниите се стремят да диверсифицират източниците си на доставки, да намалят разходите и рисковете в логистиката, както и да се "въоръжат" срещу политическата несигурност, добави тя.

Ако Германия рязко се отдели от китайската икономика, това ще наруши специфични ключови вериги за доставки, каза експертът от "Ифо" Андреас Баур.

Германското правителство трябва да окаже натиска върху ЕС за бърза ратификация на търговското споразумение със страните от южноамериканския общ пазар (Меркосур - Mercosur) и за актуализиране на търговското споразумение с Мексико, заяви Флах. 

Преговорите на ЕС с Австралия и Индия също трябва да имат висок политически приоритет, добави директорката на Центъра за международна икономика в "Ифо". Това ще позволи на европейските компании да получат по-добър достъп до пазара в тези страни и да увеличат източниците си на доставки.

Китай има важна, но в никакъв случай доминираща роля като доставчик и продажбен пазар за Германия, според мюнхенския институт. Въпреки това страната е зависима от Китай за някои промишлени стоки и суровини, подчерта Флах.

Страните от ЕС трябва да действат възможно най-единно спрямо Пекин. Това ще е от ключово значение за бъдещите търговски отношения, заяви Баур. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1270 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Yull Brown Илия Вълков

2022.04.01 | 03:17

2
БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ ЧРЕЗ “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ и “Технология за добив на БРАУНОВ ГАЗ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ разработена от инж. Чавдар Каменаров и инж. Пламен Каменаров. ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ !!! Излиза чиста питейна вода !!! С Брауновия газ се унищожават битови отпадъци !!!

2022.03.31 | 15:33

1
А ве то Еврогейщината от кого ли вече не е зависима,сега и от кикитата била зависима,то и от краваря била зависима,то и от бляда била зависима,някви други зависимусти да имаме,от Колумбия нещо.

Добави коментар

Водещи новини