Германската инфлация през март е достигнала 7,3 процента - най-висок темп след Обединението

  • 30 март 2022 16:22

  • 394
  • 2
Германската инфлация през март е достигнала 7,3 процента - най-висок темп след Обединението
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в Германия се очаква да отбележи темп от 7,3 процента на годишна основа през март, което е най-високото ниво на показателя, отчитано след обединението на страната през 1990 година, съобщи в своя предварителна оценка статистическата служба "Дестатис" (Destatis), цитирана от БТА. 

Спрямо февруари потребителските цени са нараснали с 2,5 на сто. 

Кристалина Георгиева прогнозира дълбока рецесия за руската икономика

От нападението на Русия срещу Украйна природният газ и продуктите от минерални масла отново поскъпнаха и са оказали значително влияние върху високото инфлационно ниво. Подобно високо равнище на инфлацията в Германия не е отчитано от есента на 1981 година, когато цените на минералните масла скочиха заради първата война в Залива.

Допълнителни фактори за възходящата инфлационна тенденция през текущия месец са затрудненията в доставките, предизвикани от нарушенията в снабдителните вериги, възникнали в резултат от пандемията от Ковид-19, и отбелязаното поскъпване на енергийните продукти в етапа на икономическо възстановяване, отбелязва статистическата служба. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
394 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Петров

2022.03.30 | 22:52

2
Независимо от това западните народи са подведени да вярват, че техните „жертви си заслужават“, стига „Путин да бъде отстранен от власт“, ​​както им се промива мозъкът, за да очакват „неизбежното“, може да послужи за целта за успокояване на все по-неспокойните маси, докато техните икономики се сриват в още по-дълбока криза в резултат на геоикономическия ход на руския лидер, който изисква те да плащат за енергията му с рубли. Казано по друг начин, публичното призоваване за смяна на режима срещу президента Путин не е нищо повече от най-драматичният и може би отчаян опит досега на водения от САЩ Запад да даде на западните маси фалшива надежда за предстояща „победа“ в Новата студена война, така че те да не мислят да се обърнат срещу елита си.

2022.03.30 | 17:13

1
Vоля Zа Победу!

Добави коментар

Водещи новини