Валентин Николов описа няколко тежки енергийни сценария, породени от войната

  • 04 март 2022 17:36

  • 810
  • 1
Валентин Николов описа няколко тежки енергийни сценария, породени от войната
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Няма вариант, който властите да скрият повишаване на радиационните показатели. Вече не сме във времената на Желязната завеса. Сега страната е опасана с измервателни уреди, които следят радиационния фон, дори в цяла Европа. Властта няма как да скрие. Това заяви бившият директор на БЕХ Валентин Николов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му стрелба по АЕЦ историята не познава и това е много опасно. „Има няколко нива на сигурност във всяка ядрена централа. След аварията на АЕЦ „Фукушима“ се предприе стрес тест на всички ядрени централи. Ядрен реактор от руски тип може да издържи удар от падащ самолет. По-опасно е, ако спрат помпите за охлаждане на реакторите или спре подаването на гориво към централата, защото ще последва авария“, предупреди той.

МААЕ: Няма изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ

"В района на украинската АЕЦ има хранилище за отработено гориво, където не е достатъчно обезопасено. Затова не бива наоколо да има военни действия. Това, което се случва е ужасно. На този етап обаче няма опасност", подчерта Николов.

„Друг проблем е, че няма как да се осъществи контрол на централата, защото руските сили са завзели района. Украинските специалисти нямат достъп до центраната в момента. Руските сили нямат опит с ядреното гориво на „Уесйтинхаус“, с което работи Запорожката АЕЦ“, посочи бившият шеф на БЕХ.

Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, е категоричен, че правителството в България трябва да има план за действие при кризи. „Хората са изнервени и притеснени за своята сигурност. Принципно засега няма рискове, но ЕС задължава производителите на горива да поддържат 90-дневни запаси. То се съхранява извън България. Ако ескалира ситуацията в Украйна обаче тези количества може да не бъдат доставени. За това трябва да се позволи тези запаси да се съхраняват във всяка страна-доставчик“, обясни той.

„Ако „Лукойл“ фалира, какво ще се случи с нашата рафинерия? Акциите им падат и призовават да се спре войната. Не знаем какъв е планът на правителството и има ли такъв изобщо. Когато има затруднена логистика цените ще скочат неимоверно. Ако една младежка организация компрометира правителството, на знам какво ще правим, ако бъдем атакувани отвън? Ако се получи диверсия трябва да имаме готов план“, подчерта още Николов.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
810 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Варварска русия се

2022.03.04 | 21:06

1
"харесвана" само от платените от нея Тролове.

Добави коментар

Водещи новини